
– Frågan om flexpension är så pass viktig. Vi har redan träffat avtal om flexpension med 28 av 36 arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv, bara Almegaförbunden vägrar. Det skulle naturligtvis vara orättvist om de som jobbar på Almegaföretag skulle få sämre pension än andra, säger Niklas Hjert enligt vilken det också handlar om en grundläggande skillnad i synen på kollektivavtalen.
Med flexpensionens hjälp får anställda ett tillskott till pensionen och möjlighet att gå ned i arbetstid under sina sista år i arbetslivet.
– Vi tycker inte att avtalet bara ska ge löneökningar och bra villkor, utan att man med hjälp av det också kan ta sig an nya utmaningar på arbetsmarknaden.
Varslet gäller 10 000 medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer. Kommer inte parterna överens före den 18 april går de ut i strejk.
Hur har ni resonerat när ni lade varslet?
– Det syftar till att få kännbar effekt för Almegas medlemsföretag. Vi har självklart förberett oss noga, bland annat har vi tittat på företagens ekonomi så att det är stabila företag. Både företag och privatpersoner som är kunder till företagen kommer att drabbas.
Blir det konflikt finns inget självklart slutdatum.
– Nej, slutet är när vi har träffat ett avtal som vi är nöjda med, säger Niklas Hjert.
På Almega kallar man Unionens och Sveriges Ingenjörers konfliktvarsel för ”oansvarigt”. I ett pressmeddelande skriver Almega att strejken, om den bryter ut, kommer att drabba många.
– Det är en märklig strejk som facken nu varslar om. Den bryter helt och hållet mot den tradition vi hittills haft i Sverige, där vi hanterat viktiga och långsiktiga frågor som pensionsfrågor i lugn och ro och god ordning vid förhandlingsbordet. Att facken nu blåser till konflikt för att tvinga på tjänstesektorn en obligatorisk flexpension som vare sig företagen eller medarbetarna vill ha, när det dessutom är de som ensidigt avslutat förhandlingarna i frågan, är både oansvarigt och orimligt, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i pressmeddelandet.