Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Så höga löneökningarna ger det nya avtalet

Fack och arbetsgivare är överens om ett nytt löneavtal inom industrin. Industriavtalet, det så kallade märket, får indirekta konsekvenser för hela arbetsmarknaden. Trots att såväl fack som arbetsgivare gick in i förhandlingarna med siktet inställt på ett kort avtal är det nya avtalet treårigt.
Linnea Andersson Publicerad 31 mars 2017, kl 12:51
Anita Täpp/Kollega
Under fredagen presenterade Facken inom industrin hur de nya avtalen ser ut. Anita Täpp/Kollega

Avtalet är värt 6,5 procent över tre år, där det tredje året är uppsägningsbart från bägge parter. De 6,5 procenten innehåller löneökningar på 6 procent, eller 2 procent per år, från och med den 1 april 2017 till och med den 31 mars 2020.

De övriga 0,5 procenten innehåller avsättningar till flexpension och ger 0,2 procent under 2017 och 0,3 procent under det tredje och sista året.

Läs mer: Treårigt avtal kan bli tvåårigt

Facken inom industrin ställde krav på 2,8 procents löneökning samt avsättning till flexpension, eller delpension. Enligt facken är de ekonomiska förutsättningarna visserligen bättre än de första åren efter finanskrisen, men når ännu inte upp till de nivåer som rådde innan finanskrisen.

– Vi har gjort bedömningen att det varken finns skäl att växla ned eller växla upp löneökningstakten, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket, under presskonferensen.

En knäckfråga i årets avtalsrörelse var att facken på LO-sidan krävde en låglönesatsning som även Unionen och Sveriges Ingenjörer ställde sig bakom och som de har fått igenom. 

Arbetsgivarna, som hade hoppats på en nedväxling av löneökningstakten, sade innan avtalsrörelsen drog igång att en låglönesatsning var otänkbar för dem.

– Låglönesatsningen har varit krånglig och det här är inte en positiv sak för oss, men det finns andra saker som motparten har fått ge med sig, säger Anders Weihe, förhandlingschef och chefsjurist på Teknikföretagen, under arbetsgivarnas presskonferens.

Linnea Andersson
[email protected]