Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Så höga blir löneökningarna

Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.
Niklas Hallstedt Publicerad
 Tomas Oneborg / SvD / TT, Jessica Gow / TT
Martin Linder, Unionens ordförande, under Facken inom industrins presskonferens. Tomas Oneborg / SvD / TT, Jessica Gow / TT

Det förra Industriavtalet landade på en årlig löneökning på 2,17 procent. Den här gången landar avtalet på 2,23 procent i årstakt för en 29 månaders period. Detta trots det oroliga läget i ekonomin på grund av coronapandemin.

Läs mer: Retroaktiv lön - knäckfråga i avtalsrörelsen

Det nya avtalet, som sätter det så kallade märket för hela arbetsmarknaden, skulle egentligen ha tecknats i våras, men sköts fram på grund av pandemin. För mellantiden får dock inte medlemmarna någon lönehöjning.

Läs mer: Märket - så funkar det

– För oss har det varit viktigt med ett framtungt avtal med bra nivå, sa IF Metalls ordförande Marie Nilsson på presskonferensen när överenskommelsen presenterades.

För medlemmarna i Unionen innebär avtalet en lönehöjning på 5,0 procent under de kommande 29 månaderna. Därutöver avsätts 0,4 procent ytterligare till flexpensionen.

Ska motverka missgynnande vid föräldraledighet

– Det har varit många, omfattande och tuffa förhandlingar, konstaterade Unionens ordförande Martin Linder som lyfte fram att det i avtalet nu också tas ett steg mot ett mer jämställt arbetsliv. Tillsammans ska fack och arbetsgivare ta fram en handledning för hur man ska jobba ute på företagen för att den som har varit föräldraledig inte ska missgynnas.

Från arbetsgivarnas sida var tongångarna mer dystra på presskonferensen. Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin konstaterade att det hade varit svårt att förhandla fram ett avtal som skulle passa både de företag som drabbats hårt av pandemin och de som fungerade som vanligt.

– Med det här avtalet kommer det att bli väldigt besvärligt för vissa sektorer. Vi är medvetna om det och måste hantera den saken.

Enligt Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf hade man från arbetsgivarnas sida haft som ambition att sänka löneökningstakten.

– Men vi nådde inte ända fram. Nu ligger vi på en årstakt som är marginellt högre än tidigare. Däremot är det bra att vi tecknade ett så långt avtal, det bidrar till stabilitet och att på lång sikt stärka industrins konkurrenskraft.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken avblåst – avtal klart

Det blir ingen strejk på fyra av fem områden i tjänstesektorn där Unionen och Sveriges ingenjörer varslat. Parterna har kommit överens om nya kollektivavtal. Men strejkhotet på SVT kvarstår.
Ola Rennstam Publicerad 17 april 2025, kl 18:33
Bild på besiktningstekniker och Handelshögskolan i Stockholm.
Det blir ingen strejk för besiktningstekniker och för anställda på Handelshögskolan i Stockholm Executive Education. Foto: Colourbox, Henrik Montgomery/TT

AVTAL  2025. 
Strejken i tjänstesektorn är avblåst. I dag har Unionen enats om nya kollektivavtal med Almega på fyra områden. Det gäller Innovationsföretagen, Tjänsteförbunden Serviceföretagen, Tjänsteförbunden Utbildningsföretagen samt Tjänsteförbunden Utveckling och Tjänster inom Almega.

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu - efter långa förhandlingar - lyckats få till.

– Vi har nu kommit överens på fyra av fem områden där Unionen tidigare varslat om konflikt. Det innebär att strejken för dessa områden är avblåst. Det är glädjande och helt rimligt att medlemmar även inom Almega nu får löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvisa regler för ersättning till deltidsanställda, säger Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande i en kommentar.

Anpassade lösningar

Även arbetsgivarsidan är nöjda över att ha nått en lösning på konflikten.
– Vi har efter tuffa förhandlingar och medling kommit fram till avtal som gör att strejken blåses av. I avtalen slår vi tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer fast att vi nu träffar lösningar anpassade till tjänstesektorns och de specifika avtalsområdenas villkor och förutsättningar, säger Maria Möller arbetsgivarpolitisk chef på Almega i ett pressmeddelande.

De nya avtalen gäller för avtalsperioden den 1 april 2025 till den 31 mars 2027 och har ett avtalsvärde på sammanlagt 6,4 procent.
Sammanlagt var cirka 4 500 Unionen-medlemmar på tio företag uttagna till den nu avvärjda strejken.

Fortsatt strejkhot på SVT

Förhandlingarna fortsätter dock på Medieföretagen Public serviceföretagen vilket innebär att varsel om konflikt kvarstår på detta område. Kommer inte parterna överens bryter strejk ut på SVT den 25 april.  
– Det är anmärkningsvärt att Medieföretagen fortfarande håller i sitt motstånd och inte kan gå med på de rimliga krav som Unionen ställer och som övriga parter på arbetsmarknaden accepterat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

De nya kollektivavtalen med Almega:

  • Avtalsvärdet är 3,4 procent för 2025 och 3 procent för 2026.
  • Avsättningen till arbetstidsförkortning är 0,2 procent för 2025 och 0,3 procent för 2026.
  • Avsättningen till flexpension är 0,2 procent för 2025 och 0,2 procent för 2026.
  • Avtalen gäller från den 1 april i år och löper, precis som Industriavtalet, över 24 månader.