Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Mjukstart för avtalsrörelsen

Det är över ett år tills Unionens nya kollektivavtal ska finnas klara. Men redan nu har förberedelserna för avtalsrörelsen startat. Och det är nu som medlemmarna har störst möjlighet att påverka kraven.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Målet är att de första avtalen ska vara klara den 1 april 2020. Colourbox

Är det något särskilt du anser måste förbättras i arbetslivet, och är det här något du tror att din fackliga organisation kan påverka?

Då kan det vara läge att försöka få till en ändring i avtalen. För de handlar inte bara om löner, utan om alla slag av arbetsvillkor.

Under våren samlar Unionen in åsikter från medlemmar och förtroendevalda via enkäter, webb, medlemsmöten och regionala konferenser.

För dig som har en fackklubb på arbetsplatsen går det givetvis att föra fram sina synpunkter den vägen. Men det finns även andra vägar att gå för den som vill påverka vilka avtalskrav som Unionen ska driva i förhandlingarna med sina motparter på arbetsgivarsidan.

Nytt från i år är att medlemmar kommer att kunna göra sina röster hörda via Unionens webb. Förutom möjlighet till fria svar ger tjänsten, som börjar fungera i månadsskiftet januari-februari, chans att tycka till om fyra huvudområden: Lön – bra jobb ska löna sig, Balans i arbetslivet – arbetstid och arbetsmiljö, Ett utvecklande arbetsliv – kompetens, trygghet, pension samt Jämställdhet och mångfald - ett arbetsliv för alla.

Du kan också lämna in en avtalsmotion med förslag på vad Unionen ska driva i nästa avtalsrörelse.

Ytterligare en möjlighet att påverka är att nominera ledamöter till de 13 branschdelegationerna. I dessa sitter representanter för medlemmar inom de olika avtalsområdena. Delegationerna har bland annat till uppgift att föreslå avtalskrav och att rekommendera förbundsstyrelsen om ett avtal bör antas.

Vilka som så småningom hamnar i delegationerna avgörs av förbundsrådet, Unionens årsmöte. Förbundsrådet består av 130 valda ombud från Unionens regioner runt om i landet.

Samma förbundsråd behandlar avtalsmotionerna och drar upp riktlinjerna för den kommande avtalsrörelsen.

Tidtabell mot nytt avtal

Under våren samlas synpunkter in via enkäter, medlemsmöten och regionala konferenser.

17 april – sista datum för att lämna in en avtalsmotion samt för att tycka till via Unionens webb.

10 mars – sista datum för att nominera ledamöter till förhandlingsdelegationerna.

17-18 juni Förbundsråd. Bland annat med hjälp av det ovanstående fattar Förbundsrådet ett inriktningsbeslut inför avtalsrörelsen, det vill säga en sammanfattning av de frågor som Unionen ska driva gemensamt.

Under hösten tar branschdelegationerna fram förslag till konkreta avtalskrav avpassade till respektive bransch. Kraven fastställs sedan av förbundsstyrelsen.

För att ge ökad styrka fastställer Unionen tillsammans med flera andra fack – GS, Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer – också en avtalspolitisk plattform. Den presenteras i början av november. Samarbetet kallas Facken inom industrin.

Krav överlämnas före jul på avtalsområdena inom industrin och förhandlingarna inleds direkt efter helgerna. Inom Handel, Almega, Bygg, Transport, Organisationer med flera överlämnas kraven under januari, februari och framåt beroende på när respektive avtal löper ut.

Målet är att de första avtalen ska vara klara den 1 april 2020. Flera tunga avtal löper ut den 31 mars 2020.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.