Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.
Johanna Rovira, Ola Rennstam Publicerad 20 oktober 2020, kl 14:06
 Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT
"Ska vi säga ja till ett avtal så måste det vara betydligt högre nivåer. Det skulle inte vara acceptabelt för Unionens medlemmar att få ut 4,5 procent på 29 månader", säger Martin Linder, Unionens ordförande. Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT

För att Facken inom industrin ska säga ja till ett bud krävs ett betydligt bättre bud – bland annat saknar förbunden avsättningar till flexpension och vab-tillägg på avtalsområden där det saknas. Dessutom krävs det en låglönesatsning för LO-förbunden, meddelade Facken inom industrin på tisdagen.

Läs mer: Så funkar flexpensionen

– Hemställan vi tagit emot var på 4,5 procent på 29 månader och då har vi svarat att det är en oacceptabel låg nivå. Det motiverar vi med att återhämtningen i ekonomin och utvecklingen av konkurrenskraften ger stöd till en väsentligt större löneökningstakt, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Skulle 4,5 procent inte ge mer pengar i plånboken för Unionens medlemmar?
– Ska vi säga ja till ett avtal så måste det vara betydligt högre nivåer. Det skulle inte vara acceptabelt för Unionens medlemmar att få ut 4,5 procent på 29 månader.

Vad säger förslaget från medlarna om retroaktiviteten. När skulle avtalet börja gälla?
– Jag kan inte kommentera detaljerna i hemställan. Det som är viktigt för oss är att det blir högre nivåer under hela avtalsperioden och att den inkluderar delar av 2020, så det hänger ihop.

Ni anser att det saknas nödvändiga avsättningar till bland annat flexpension?
– Ska det bli avtal krävs att det blir avsättningar till flexpension och blir en lösning på vårt krav på vab-tillägg. Vi konstaterar också att den låglönesatsning som LO-förbunden i Facken inom industrin kräver också saknas. Nivåerna och dessa viktiga delar saknas och vårt tydliga besked till Opo är att det måste ändras om vi ska säga ja.

Läs mer: Facken öppnar för flerårigt avtal

Arbetsgivarna säger däremot ja till medlarnas hemställan. Teknikarbetsgivarna, Tekniktjänstearbetsgivarna och TEKO (Sveriges Textil- och Modeföretag) skriver i ett pressmeddelande att nivån är utmanande med tanke på coronapandemin och att det finns en stor risk för bakslag i ekonomin.

Den 31 oktober löper nuvarande avtal ut.

Opo

Opartiska Ordföranden, Opo, utses av industrins parter med främsta uppgift att se till att parterna träffar ett avtal. De har också befogenhet att lägga ett slutgiltigt förslag till avtal, en så kallad hemställan.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]