
Avtalsrörelsen kommer att bli tuff tror Unionen och kommer därför med ett erbjudande som är svårt att stå emot: ett års gratis medlemskap, som Kollega.se har rapporterat om förut. På det här viset ska förbundet, som redan i dag har över 600 000 medlemmar, bli ännu starkare både i hela branscher och på enstaka arbetsplatser.
Bland kraven som man slåss för i den pågående avtalsrörelsen finns den så kallade flexpensionen, möjligheten för anställda som närmar sig slutet på arbetslivet att gå ned i tid utan att förlora alltför mycket inkomst.
På arbetsgivarsidan är det framför allt företagen inom tjänstesektorn som har varit svårflörtade. Enligt Stefan Koskinen, förbundsdirektör på arbetsgivarorganisationen Almega tjänsteföretagen, är intresset för flexpensionen lågt även hos de anställda, ”en rätt stor icke-fråga”, särskilt som många företag redan erbjuder individuella lösningar.
Det stämmer inte enligt Unionen. Stödet för flexpensionen hos de anställda i Almegaföretagen är tvärtom stort, hävdar Unionens förhandlingschef Niklas Hjert. Det har tidigare bland annat visat sig i medlemsundersökningen som låg till grund för beslutet att driva frågan i avtalsrörelsen. Under tiden fram till de nya avtalen är klara är Unionen också konstant ute på företagen för att ytterligare lyfta frågan. Även där upplevs ett stöd för den nya pensionslösningen, enligt Niklas Hjert.
Huruvida de anställda skulle vara villiga att gå i konflikt för flexpensionen vill han dock inte uttala sig om.
- Vi vill som alltid lösa frågan i förhandling, men konfliktvapnet finns alltid med i förhandlingarna som ett alternativ för att uppnå det vi vill. Vi känner oss trygga kring vår förmåga att ta till det vapnet om det blir nödvändigt.
Hur utgången än blir – ett beslut om flexpensionens vara eller inte vara blir det, tror Niklas Hjert. Att utgången av förhandlingarna skulle bli att fack och arbetsgivare kommer överens om att skjuta frågan framför sig till nästa avtalsrörelse är inte troligt.
- Vi har redan haft ett partsgemensamt arbete, jag har svårt att se vad det skulle tillföra att ha det igen. Nu måste vi få till en lösning som innebär att medlemmarna i tjänstesektorn ska få avsättning till pension precis som de har på andra områden
Stefan Koskinen tycker i och för sig att det är bra att facken får fler medlemmar eftersom det stärker den svenska modellen, men tycker att det vore olyckligt om det skulle användas som ett sätt att få ut medlemmar i konflikt för att ”få in en kollektiv tvångsvis pensionsavsättning i avtalen”.
- Det kommer inte att gå, hittills har vi aldrig haft en konflikt om pensionsavsättningar. Vi känner oss lugna.