Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Sämre skydd hos avtalslösa företag

Sannolikheten att du som anställd omfattas av en olycksfalls- eller sjukvårdsförsäkring är betydligt mindre om du jobbar på ett företag som saknar kollektivavtal. Risken är dessutom stor att din pension blir sämre.
Linnea Andersson Publicerad 18 oktober 2016, kl 14:36
Colourbox
Om din arbetsgivare saknar kollektivavtal är risken stor att du inte omfattas av någon olycksfalls- eller sjukvårdsförsäkring på arbetstid. Sannolikt får du också mindre i pension den dag du slutar att jobba. Det visar en ny undersökning. Colourbox

Drygt hälften, 52 procent, av småföretag utan kollektivavtal har tecknat olycksfallsförsäkring för sina anställda och endast 37 procent sjukvårdsförsäkring. Det skriver TT och hänvisar till en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Swedbank.

– Det här var faktiskt en överraskning för mig. Jag trodde att det var så där 85 – 90 procent som hade den här typen av trygghetsförsäkringar, säger Leif Svensson, ordförande för Småföretagarnas riksförbund, till TT och menar att hans organisation ska uppmana sina medlemmar att skaffa de försäkringar som skyddar anställda – kollektivavtal eller ej.

Vad gäller tjänstepension är de avtalslösa företagen något bättre, 58 procent betalar in pension för medarbetarna.

Men företagarna är inte bara dåliga på att skydda sina anställda, endast 17 procent av småföretagarna själva har inkomstförsäkring mot arbetslöshet. Var tredje svarar att de inte skulle klara – eller är tveksamma till om de skulle klara – sin ekonomi om de blev allvarligt sjuka.

I undersökningen deltog 1 000 företagare varav merparten hade under 20 anställda.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.