Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Julkalender Lucka 24: Kollektivavtal

December bjöd på mycket slit
Jobba, mejla, hit och dit
Men nu är allting faktiskt över
Här kommer vilan du behöver
Du blickar fram mot nästa år
På allt det fina som du får

Pengar om du skadar dig
Fritid när pensionen närmar sig
Bättre stöd om du får sparken
Föräldralön vid lek i parken
Facklig hjälp med råd så ljuva
En extra slant när du får snuva
David Österberg Publicerad 24 december 2019, kl 09:29

Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fackförbund om vilka villkor som ska gälla på en arbetsplats. Det ger nästan alltid anställda en bättre trygghet jämfört med arbetsplatser utan avtal.

Kollektivavtal ger till exempel rätt till tjänstepension, rätt till årliga lönesamtal, extra ersättning vid föräldraledighet och sjukdom, försäkringar vid arbetsskador och ekonomiskt och praktiskt stöd om du blir uppsagd. Dessutom måste arbetsgivaren förhandla med den lokala klubben innan beslut om viktiga förändringar fattas.

Du har väl inte missat någon lucka i Kollegas Fackliga Julkalender? Här har vi samlat alla luckor.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.