Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Här är de 6 bästa förmånerna

Har du förmånen att kunna välja och vraka bland jobben så stirra dig inte blind enbart på bästa lönen. Det finns vissa så kallade fringisar du tjänar på att hålla utkik efter. Här kommer de sex bästa förmånerna.
Johanna Rovira Publicerad 17 mars 2017, kl 05:15
Colourbox
Colourbox

1. Kollektivavtal. Har din presumtiva arbetsplats tecknat kollektivavtal innebär det att du tjänar i snitt 80 000 kronor extra per år, bara i pensionsinbetalningar. Har du fet lön är vinsten ännu högre.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

 

2. Kollektivavtal. Drabbas du av olycka eller sjukdom har du försäkring genom avtalet som täcker upp. Värdet? En halv miljon om året.

Läs mer: Koll på avtal kan ge tusenlappar till sjuka

 

3. Kollektivavtal. Får du barn har du ett halvårs föräldralön som läggs ovanpå föräldrapenningen om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Hur mycket och hur det funkar skiljer sig åt mellan olika avtal. Läs mer senare.

Läs mer: Håll koll på föräldralönen

 

4. Kollektivavtal. Saknas kollektivavtal har du rätt till en extra slant under semestern enligt semesterlagen. Men med kollektivavtal blir semesterslanten större.

Läs mer: 10 myter om din semester

 

5. Kollektivavtal. Utan kollektivavtal är du faktiskt inte garanterad ett rött öre i löneökning. Du måste helt förlita dig på din arbetsgivares välvilja. Med kollektivavtal är du så gott som alltid garanterad årlig löneökning.

Läs mer: Vad ger kollektivavtalet i din plånbok?

 

6. Massage. Massage är en trevlig löneförmån. Liksom ögonoperationer, provrörsbefruktning, barista, betjänt, matlagning, matkassar, städning, gymkort, fruktkorg, fjällstuga och tjänstebil. Men inget av dem är faktiskt lika förmånligt som kollektivavtalet. 

Johanna Rovira
[email protected]