Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Handbollen får första jämställda kollektivavtalet

Den första maj får svenska handbollsspelare på elitnivå ett kollektivavtal som är unikt inom idrottsvärlden, eftersom det gäller både kvinnliga och manliga spelare.
Sofia Broomé Publicerad 12 april 2019, kl 11:16
Adam Ihse/TT
Lugis Sara Olofsson och Önnereds Tilda Matthijs under match i damernas SM-slutspel. Adam Ihse/TT

Sedan tidigare har manliga elitfotbollsspelare och elithockeyspelare kollektivavtal genom Unionen men de gäller inte de kvinnliga spelarna. Att handbollsspelarnas situation är mer jämställd har gjort det möjligt att få till ett kollektivavtal som gäller alla elitspelare i den högsta serien.

– Vi är väldigt tillfreds med detta. Vi har varit pådrivande i 2,5 år. Inledningsvis mötte vi ett visst motstånd från handbollsklubbarna men sedan insåg de att avtalet även kommer att gagna dem och leda till större arbetsrättslig professionalism, säger Arne Johansson, ordförande i Spelarföreningen.

Spelarföreningen representerar de aktiva spelarna i första hand i handbollsspecifika frågor men har även haft arbetsrättsliga kontakter med spelare i kontraktsfrågor som till exempel gäller uppsägning utan saklig grund eller då löner inte utbetalas inom avtalad tid.

– Nu kommer vi att få god hjälp av Unionen när det gäller arbetsrättsliga och juridiska frågor. Det betyder väldigt mycket. Avtalet kommer att bli en plattform när det gäller spelarnas trygghet, säger Arne Johansson.

– Försäkringar som täcker skador är extra viktiga. Vår försäkring ger spelarna 90 procent av lönen de första tre månaderna. De första 14 dagarna utgår till och med full lön. Även pensionslösningarna är viktiga för spelarna, säger Unionens ombudsman, Lukas Ringqvist.

Kollektivavtalet omfattar 14 herrlag och 12 damlag med runt 20 spelare i varje lag i den högsta ligan. När avtalet träder i kraft den första maj beger sig Unionen och Spelarföreningen ut på en gemensam turné för att träffa spelarna i alla de 26 elitlagen för att informera om avtalet och meningen med att vara medlem. Planerna är att inleda med att träffa damerna och herrarna i IK Sävehof i Partille.

– Idrottsförbunden representerar en unik bransch med speciella kontrakt. Det saknas minimilöner. En fotbollsspelare kan ju tjäna mellan 20 tusen och 350 tusen kronor i månaden och det handlar inte heller om tillsvidareanställningar, eftersom tiden som elitspelare är begränsad. När det gäller handbollen är det dessutom många som har anställningar vid sidan av, säger Lukas Ringqvist.

Avtal

Nytt huvudavtal mellan PTK och Fremia

Arbetsgivarorganisationen Fremia och PTK har tecknat nytt huvudavtal. Nu jobbas på att bygga upp en omställningsorganisation, för att ge anställda inom ideella organisationer såväl omställnings- som kompetensstöd från 2023.
Johanna Rovira Publicerad 3 november 2022, kl 13:05
Handslag.
Fremia och PTK har kommit överens om ett nytt huvudavtal. Foto: Anders Wiklund/TT

I september strandade förhandlingarna mellan Privattjänstemannakartellen, PTK, och arbetsgivarorganisationen Fremia. Detta fick till följd av att 9 000 Unionenmedlemmar inom ideella sektorn från och med oktober stod helt utan omställningsstöd i händelse av att de blev av med jobbet.

Förhandlingarna upptogs dock en kort tid senare och i veckan tecknades en nytt huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd mellan parterna.

Det är mycket glädjande att vi nu kunnat teckna ytterligare ett huvudavtal som stärker anställningstryggheten och kraftigt förbättrar möjligheterna för anställda att stärka sin framtida ställning på arbetsmarknaden, säger Martin Linder, ordförande för PTK, i ett pressmeddelande.

PTK

  • Samverkansorganisationen arbetar på uppdrag av 25 fackförbund.
  • Arbetar för att förbättra villkoren och öka tryggheten för privatanställda på jobbet, mellan jobb och efter arbetslivet.
  • Till PTK:s uppgifter hör att förhandla kollektivavtal, samverka med fackförbund och utbilda förbundsanställda och förtroendevalda.