Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ytterligare 2 000 jobb bort på SKF

Publicerad

Ytterligare 2 000 jobb bort på SKF

4 000 jobb försvinner när SKF ska förbättra sitt resultat. Åtgärdsprogrammet, som presenterades i går, innebär att hela fabriker läggs ned och verksamheter med otillfredsställande lönsamhet omstruktureras.

- Det här är en fortsättning på åtgärdsprogrammet från oktober-november då det blev klart att
2 000 jobb ska försvinna. Nu har det blivit 2 000 till, säger Stig Blomberg, SIF-ordförande på SKF i Göteborg.

Totalt ska koncernen förbättra sitt resultat med 1,5 miljarder kronor per år från år 2000 och framåt. Utöver de 700 miljoner kronor som avsattes 1997, ska bolaget reservera ytterligare 1 miljard kronor under andra halvåret i år.

Hård priskonkurrens resulterade i ett svagt resultat för första kvartalet i år. Utvecklingen i Asien gör att resultatet för andra kvartalet kommer att ligga under första kvartalets nivå. Stig Blomqvist beskriver utvecklingen som "katten på råttan"-problematik.

- Vi får leverera betydligt mindre till Singapore, medan våra konkurrenter från Japan dumpat priserna på den europeiska marknaden.

Ett 100-tal arbetare och ett 80-tal tjänstemän på SKF i Göteborg över 60 år kan komma att erbjudas avtalspensionering. Hur övriga delar påverkas är ännu inte klart.

- Varje klubb kommer att förhandla för sig, berättar Stig Blomberg.

Division Automotive, som levererar komponenter till bilindustrin och som står för 20 procent av koncernens omsättning, hör till de delar som kommer att omstruktureras. Huvuddelen av Automotives verksamhet ligger i Tyskland, Italien och Frankrike.

Produkter med verksamheter med tillräcklig lönsamhet kommer att omstruktureras och fasas ut, heter det i ett pressmeddelande från SKF. För att växa inom lagerverksamheten kommer SKF att stärka satsningen på service.

Det kommer även att ske en minskning av personalen på staberna, enligt Peter Augustsson, vd i SKF.

LILIAN ALMROTH

FAKTA: SKF har drygt 40 000 anställda varav cirka 6 000 i Sverige. Vd:n Peter Augustsson ville på gårdagens presskonferens inte precisera vilka orter i Sverige som berörs. Men antydde att fördelningen blir proportionellt i förhållande till antalet anställda i olika länder.
Det betyder, enligt SvD, att 600 tjänster kan försvinna i Sverige. SKF har bland annat tillverkning på följande orter: Göteborg, Hofors, Hällefors, Arvika, Lidköping och Katrineholm. Knappt hälften av de anställda i Sverige jobbar i Göteborg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.