Den 4:e juni kommer riksdagen att fatta beslut om den nya sjukförsäkringen, den så kallade rehabiliteringskedjan. Unionen och en rad TCO-förbund och handikapporganisationer riktar skarp kritik mot regeringens förslag. Enligt organisationerna riskerar tiotusentals människor bland annat att förlora sin anställning efter bara ett halvårs ohälsa, stå utan försäkringsskydd vid ny sjukdom och få krav ställda på sig som inte drabbar andra aktörer i rehabiliteringskedjan, till exempel arbetsgivare och hälso- och sjukvården. Man kräver också att statsminister Fredrik Reinfeldt infriar sitt löfte från 2006 om en blocköverskridande parlamentarisk socialförsäkringsutredning.
Unionen & co uppmanar allmänheten att medverka till att hindra att beslutet klubbas igenom i riksdagen genom att skicka elektroniska vykort till socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m) eller annan valfri riksdagsman. Den som känner sig manad hittar vykortet på Unionens hemsida, där kan man också vara med i en namninsamling mot förslaget.
Förbunden är inte ensamma om att protestera mot regeringens planer. Initiativtagarna till det så kallade Påskupproret lämnade i förra veckan över en protestlista med 2 500 namn till socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m).
Förslaget till nya regler innebär bland annat:
- Att fasta tidpunkter införs då arbetsförmågan prövas. Efter sex månader ska den sjukskrivne som inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb söka nya jobb.
- Man ska kunna vara sjukskriven max ett år, därefter kan det bli förlängd sjukpenning i max 18 månader, men med lägre ersättning.
- Tidsbegränsad sjuk- eller aktivitetsersättning tas bort. De som har sådant fasas ut successivt fram till 2012.
- Högre krav ställs för att få förtidspension.
- Mycket pengar kommer att sparas i sjukförsäkringen. En beräkning är 17 miljarder de närmaste åren.