Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vykortsprotest mot ny sjukförsäkring

De största försämringarna av sjukförsäkringen någonsin. Så beskriver Unionen regeringens sjukförsäkringsförslag och uppmanar allmänheten att skicka vykort till riksdagsmännen för att stoppa beslutet.
Ola Rennstam Publicerad
del av vykort

Den 4:e juni kommer riksdagen att fatta beslut om den nya sjukförsäkringen, den så kallade rehabiliteringskedjan. Unionen och en rad TCO-förbund och handikapporganisationer riktar skarp kritik mot regeringens förslag. Enligt organisationerna riskerar tiotusentals människor bland annat att förlora sin anställning efter bara ett halvårs ohälsa, stå utan försäkringsskydd vid ny sjukdom och få krav ställda på sig som inte drabbar andra aktörer i rehabiliteringskedjan, till exempel arbetsgivare och hälso- och sjukvården. Man kräver också att statsminister Fredrik Reinfeldt infriar sitt löfte från 2006 om en blocköverskridande parlamentarisk socialförsäkringsutredning.

Unionen & co uppmanar allmänheten att medverka till att hindra att beslutet klubbas igenom i riksdagen genom att skicka elektroniska vykort till socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m) eller annan valfri riksdagsman. Den som känner sig manad hittar vykortet på Unionens hemsida, där kan man också vara med i en namninsamling mot förslaget.

Förbunden är inte ensamma om att protestera mot regeringens planer. Initiativtagarna till det så kallade Påskupproret lämnade i förra veckan över en protestlista med 2 500 namn till socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m).

Förslaget till nya regler innebär bland annat:

  • Att fasta tidpunkter införs då arbetsförmågan prövas. Efter sex månader ska den sjukskrivne som inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb söka nya jobb.
  • Man ska kunna vara sjukskriven max ett år, därefter kan det bli förlängd sjukpenning i max 18 månader, men med lägre ersättning.
  • Tidsbegränsad sjuk- eller aktivitetsersättning tas bort. De som har sådant fasas ut successivt fram till 2012.
  • Högre krav ställs för att få förtidspension.
  • Mycket pengar kommer att sparas i sjukförsäkringen. En beräkning är 17 miljarder de närmaste åren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.