Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Volvo Olofström ska spara 100 miljoner om året

Publicerad

Volvo Olofström ska spara 100 miljoner om året

Rationaliseringsprogrammet "Body lotion" på Volvo Personvagnars karossfabrik i Olofström syftar till att dra ned kostnaderna med 100 miljoner kronor – varje år. Oron hos de anställda är stor.

Volvo Personvagnar, numera i Fords ägo, har tre komponentfabriker i Sverige. Utöver den i Olofström även i Skövde och Köping. Samtliga dras med besparingskrav, utöver det stora rationaliseringsprogram som Volvo AB initierade i höstas.
Hösten år 2000 är det meningen att "Body lotion" ska ha full effekt. Ännu så länge är allt bara lösa planer, några konkreta åtgärder har inte lanserats.
- Men det säger sig självt att man inte kan spara 100 miljoner om året utan att säga upp folk. Både tjänstemän och arbetare kommer att drabbas, tror SIF-klubbens ordförande Veine Sjödahl.
- Vi är redan inne i ett rationaliseringsprojekt där vi hoppas kunna lösa det mesta med avtalspensioner. Om vi sedan ska ta bort fler tjänster undrar man om det finns pengar till ytterligare avtalspensioner. Det är ett mänskligt sätt att skära ned, men vi är redan nere på 59- och 60-åringar.
De fackliga företrädarna har fått plats i de arbetsgrupper som planerar besparingarna.
- Vi krävde att få insyn, det är bra så att man inte bara ställs inför faktum och direkt i förhandlingar.
Men hoppet är inte ute. De anställda hoppas att Fords övertagande av Personvagnar ska leda till ökad försäljning. I så fall blir situationen en annan, enligt löfte från företagsledningen.
- Vi har inte sett några förändringar, men det har bara gått några veckor ännu.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.