Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Volvo lägger ned i Eslöv

Publicerad

Volvo lägger ned i Eslöv

Igår strandade facken vid Volvo Excavators i Eslöv MBL-förhandlingarna sedan det stod klart att företaget läggs ned och 500 sägs upp.

- Det är som att få en spark i ryggen. Vi har varit medgörliga och diskuterat hur vi ska arbeta i framtiden, och så kommer de med ett sådant här besked. Företagsledningen är inte intresserade av en relation som kan bära, säger SIF-klubbens ordförande Kurt Håkansson.
Nyligen konstaterade en löntagarkonsult att företaget inte skulle tjäna något på att flytta tillverkningen av hjulgrävmaskiner från Eslöv till Konz i Tyskland. Att produktionen av de bandgående grävmaskinernas skulle flyttas till Sydkorea var redan klart. De anställda hoppades dock kunna rädda 150-200 jobb, något som nu tycks utsiktslöst.
- Det verkar som om företagsledarna inte vill ha jobben kvar i Sverige. För aktieägarna hade det inte spelat någon roll om vi blev kvar i Eslöv. De kanske till och med hade tjänat på det. Vi har inte samma företagskultur som i andra länder, till exempel Tyskland och Frankrike. Där kämpar företagsledarna för sina länder och sina regioner. De hade blivit hudflängda om de tillåtit något sånt här, säger Kurt Håkansson.
Nedläggningen är ett hårt slag för lilla Eslöv och de anställda på Volvo är djupt besvikna över hur hela affären har skötts.
- Det här är lika hårt för Eslöv som det var för Malmö när Kockums lade ned.
Det var 1992 som Åkermans köptes upp av Volvo. Föresatserna var goda.
- Man gjorde kolossala satsningar som gick snett. De hade ingen grävmaskinskunskap.
Tvisten går nu till centrala förhandlingar, och på Volvo Excavator hoppas facken att deras förbundsordföranden kan göra en insats.
- Både vi och Metall hoppas att Mari-Ann Krantz och Göran Johnsson tar upp och diskuterar det här nu när de sitter med i regeringens tillväxtgrupp.
Till syvende och sist tror Kurt Håkansson att allt beror på dåligt ledarskap och dåligt kunnande.
- Vår förre vd, Folke Becker, har inte gjort ett jävla dugg för företaget. Han har väl bara Korea för ögonen.
LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.