Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Volvo behöver 1000 nya bilbyggare

Publicerad

Volvo behöver 1000
nya bilbyggare

Volvo Personvagnar hoppas på bättre tider. Nästa år kan upp till tusen personer nyanställas på fabriken i Göteborg. Produktionen i fabriken ska öka från årets 110 000 bilar till 170 000.

Uppgifterna om Volvoledningens optimistiska planer kommer samtidigt som protesterna fortsätter på Volvofabriken i Kanada, som ska läggas ner. De nya förhoppningarna i Göteborg är knutna till den kombimodell som presenteras nästa sommar och ska byggas på Torslandaverken.
För att klara den planerade årsproduktionen måste fabriken köras i ett från söndag kväll till fredag kväll, i 22 av dygnets 24 timmar. Ett stort antal nya bilbyggare kommer att krävas. Just nu går 400 i utbildning, men allt som allt kan det behövas så många som 1000 nyanställda för att nå produktionsmålet.
- I första hand berör förändringarna metallarna. För oss på SIF blir det kanske lite större behov på servicesidan, men det är svårt att bedöma i vilken utsträckning, säger Gert Gunnarsson, SIF-ordförande på Volvo PV.
- Det blir stora omställningar för bilbyggarna. Många kommer att få nya arbetstider, och det kan bli påfrestande. Men för våra medlemmar kommer det nog inte göra så stor skillnad.
Personvagnars expansion baseras alltså på en förhoppning om framtida efterfrågan.
- Vi vet ju inte exakt vad som kommer att hända. Bilar har blivit en färskvara, så förändringar sker väldigt fort. Vi bygger numera nästan enbart efter order från kunderna. Så hur mycket vi egentligen kommer att sälja är omöjligt att säga.
- Man är optimistisk när det gäller den nya vagntypen. Men samtidigt arbetar vi i en oerhört skakig bransch. Blir det problem i USA, till exempel, så känner vi av det oerhört fort.
Senaste gången Torslandaverken närmade sig produktionstaket var i slutet av 80-talet. Då anställdes bilbyggare i stort sett utan erfarenhet. Sjukfrånvaron var hög, de flesta anställda stannade i mindre än ett år och kvaliteten blev bristande.
- Hade det fortsatt på det sättet hade vi varit i konkurs idag. Det är jag säker på, säger Gunnarsson. Vi gjorde bilar som ingen ville ha. Men nu har vi helt andra krav på personalen, och kvaliteten är mycket högre.
De 300-400 nya bilbyggare som ska börja redan efter nyår utbildas just nu i ett samarbete mellan Volvo och länsarbetsnämnden.

MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.