Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vin&Sprit-anställda tror på fortsatt inflytande

Enligt en enkät som Unionen gjort bland förtroendevalda upplever mer än hälften av de anställda i utlandsägda företag att deras påverkansmöjligheter har minskat de senaste fem åren. Också i svenskägda bolag ses en nedåtgående trend när det gäller inflytande.
Men på Vin&Sprit hoppas man att Pernod Ricard står för sina utfästelser att låta det svenska bolaget agera självständigt.
- Än så länge låter det positivt för oss, säger Johan Lund, klubbordförande på Vin&Sprit.
Linda Svensson Publicerad
Johan Lund, Unionens klubbordförande på Vin&Sprit

Det kortsiktiga tänkandet ökar, inget förhandlingsmandat för den svenska ledningen och inflytandevägar som slås sönder. Det är vad förtroendevalda i Unionen vittnar om i rapporten Nya ägare - nya utmaningar.

För bara ett par veckor sedan blev det klart att franska Pernod Ricard köper Vin&Sprit för  55 miljarder kronor. Johan Lund, Unionens klubbordförande, har haft funderingar på hur det fackliga arbetet kommer att se ut i ett franskägt företag.

- De har ett fungerande EWC. Jag har varit i kontakt med deras samordnare för att vi ska ordna något slags erfarenhetsutbyte.

- Jag förstod av det samtalet att vi kommer att tilldelas nästa EWC-möte i höst redan, och att vi har en plats i rådet, säger Johan Lund.

Hittills ser han ingen anledning att tvivla på Pernod Ricards försäkran att Vin&Sprit kommer att få sköta sig självt i stor utsträckning. Men inte heller han har kunnat undgå att höra vad fackliga representanter i andra företag vittnat om: att beslut redan är fattade när det är dags att förhandla i Sverige, att det geografiska avståndet till företagsledningen har stor betydelse. Han säger att det kan finnas anledning att ha en viss beredskap för att sådant kan uppstå också för Vin&Sprit.

- Jag har pratat med kollegor som jobbar i utlandsägda företag och de beskriver att de fått mindre inflytande. Men än så länge låter det positivt för oss, vi avvaktar. Det blir väl tydligare när de tar över, till sommaren eller så.

Unionens rapport är tänkt att fungera som ett stöd för klubbar i företag som hamnar i utländskt ägande. Bland annat tipsar förbundet om att klubben ska hitta säljarens motiv till affären, liksom köparens. Då kan man lättare se vilka konsekvenser affären kan få för de anställda. Vet man motiven blir det också lättare att påverka. Vidare anser man att klubben ska kräva att de nya ägarna skaffar kunskap om svensk arbetsrätt och kollektivavtal.

Fakta

EWC, europeiskt företagsråd, är arbetstagarnas samverkansgrupp över nationsgränser i europeiska företag. Råden ger de anställda rätt till information och konsultation och ska finnas i företag med mer än 1 000 anställda. Enligt EU-kommissionen har bara 820 av 2 200 företag av den storleken företagsråd, och långt ifrån alla får den information de har rätt till enligt EU:s direktiv om företagsråd.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.