Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vinfabriken i Falkenberg hotas av nedläggning

Publicerad

Vinfabriken i Falkenberg
hotas av nedläggning

Statliga Vin & Sprit vill lägga ner fabriken i Falkenberg, men facken protesterar:
- Vi skulle få två år på oss att utveckla vår verksamhet. Nu tar man istället död på oss, säger SIF-ordföranden Rogert Fyhr, som tror att en affär med danska Danisco spökar i bakgrunden.

Vin & Sprit gjorde en rekordvinst på 1,1 miljarder, före skatt, förra året. När danska sockerproducenten Danisco nyligen meddelade att de tänker sälja ut sin sprittillverkning öppnades en möjlighet för Vin & Sprit att komma in på danska marknaden. Märken som Gammeldansk och Aalborg Akvavit skulle då hamna hos det svenska spritbolaget.
- Stora anläggningar i Danmark skulle då också ingå. Det tror jag finns med i bilden när man så snabbt vill lägga ner här i Falkenberg, säger Rogert Fyhr.
Fabriken i Falkenberg byggdes ut för närmare en halv miljard kronor för ett par år sedan. Det ger en tillverkningskapacitet på 96 miljoner liter. I dag stannar produktionen på 25 miljoner, främst av glögg, whisky och tappning av vin.
Enligt det nedläggningsförslag som presenterats av ledningen ska tillverkningen flyttas till Sundsvall och all distribution centraliseras till Mälardalen.
- Tidigare beräkningar visar att det är tre gånger så dyrt att tillverka i Sundsvall. Och jag förstår inte hur de ska klara av att hantera 35 miljoner liter. I dag producerar de 11 miljoner liter, främst Renat, Explorer och kryddat brännvin.
Det är inte första gången vintappningsfabriken i Falkenberg hotas av nedläggning. Men härom året utlovades att enheten skulle få två år på sig att utveckla sin affärsverksamheten.
- Vi hade precis kommit igång och breddat vår distribution med bl a Herrljunga cider. Vi hade också planer på att tappa sprit åt andra. Men där satte ledningen stopp för alla idéer redan innan de sjösatts, säger Rogert Fyhr.
Han tycker inte att anläggningen fått en reell chans att öka volymerna i Falkenberg. Två löntagarkonsulter arbetar nu som bäst med en egen analys. Den ska presenteras den 19 mars, veckan innan nedläggningsförslaget ska upp i Vin & Sprits styrelse.
- Vi hoppas alltjämt att ledningen ska låta oss leva kvar, säger Fyhr.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.