Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Villkorat ja till Volvoaffären från Aktiespararna

Publicerad

Villkorat ja till Volvoaffären från Aktiespararna

Aktiespararnas Riksförbund säger nej till Fords köp av Volvo PV, om inte två villkor uppfylls. Köpesummans 50 miljarder måste investeras på ett långsiktigt lönsamt sätt och styrelsen måste ge närmare besked om det nya Volvos framtida strategi.

- Det är just den stora kassan som utgör problemet den här gången, sa Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh på presskonferensen.
Uppemot 70 miljarder kronor kommer att finnas i Volvos kassa efter försäljningen av personvagnsrörelsen till Ford. Eftersom Volvos börsvärde i dag är 94 miljarder blir det attraktivt för s k corporate raiders att lägga bud på företaget och betala köpet till stor del med Volvos egna medel.
- Volvos styrelse utsätter ägarna för mycket stora risker. Bolaget ligger vidöppet med en massa värde omvandlat till kontanter. Det vore också hemskt för aktieägarna om de här medlen snabbt förbrukades efter påtryckningar från media och marknaden till lastbilsaffärer som inte är industriellt motiverade eller långsiktigt lönsamma, sa Gunnar Ek, ordförande i Aktiespararnas bolagskommitté.
Lars-Erik Forsgårdh gick så långt att han jämförde med att släppa ut ett litet barn i skogen till en stor vargflock. Därför avkrävs en utfästelse från de stora svenska ägarna senast på extra bolagsstämman 8 mars. De måste ge Volvos styrelse rimliga förutsättningar att i lugn och ro investera i rätt verksamheter till rätt pris.
Aktiespararnas andra villkor för att godkänna affären är att nya Volvos styrelse ger mera preciserade upplysningar om strategin för lastbilar, bussar, marinmotorer och entreprenadmaskiner.
Aktiespararnas Riksförbund kritiserar Volvo för att man fått "utmanande kort" tid på sig att värdera affären sedan den offentliggjorde 28 januari. Prospektet till bolagsstämman får också kritik för bristande information vad gäller avtalet om varumärket och J P Morgans oberoende värdering av PV-rörelsen.
Att Aktiespararna ändå fastnat för ett ja – om än villkorat – beror på att organisationen delar Volvoledningens uppfattning om att Ford är rätt industriell ägare till PV och ett bättre alternativ än olika former av samverkan eller att fortsätta på egen hand.
Volvos LO- och PTK-klubbar har på torsdagen sagt ja till Fordaffären. Kostnaderna för utveckling av nya bilmodeller blir för tunga för en liten biltillverkare som Volvo Personvagnar, anser klubbarna.

BJÖRN ÖIJER © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.