Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vild strejk vid Mölnlycke

Publicerad

Vild strejk vid Mölnlycke

En olaglig strejk under två timmar. Det blev personalens spontana protest mot beslutet att lägga ner Mölnlyckes äldsta fabrik.

Den 13 augusti fick de 150 anställda besked om att Mölnlycke Health Care (MHC) ska tillverka sina sårvårdsprodukter i Finland i stället för i Mölnlycke, där företagets vagga stod. Nästa år skulle man ha firat 150-årsjubileum, men nu blir det en stegvis avveckling fram till 2001.
– Det är oerhört tråkigt att den anrika fabriken i Mölnlycke läggs ned. Men det är svårt att få en verkligt effektiv produktion där, och det är klart billigare att tillverka i Finland för närvarande.
Det säger Olle Söderberg som är facklig företrädare för sifarna vid MHC.
– En invändning är att företaget planerar att öka tillverkningen, och då kanske vi om 2-3 år kommer att behöva fler produktionsenheter.
Finn Johnsson, vd för MHC, har förklarat att företaget måste dra ner på sina kostnader eftersom kunderna, de svenska sjukhusen, har ont om pengar. Samtidigt kräver ägarna större vinst.
MHC bildades tidigare i år genom en sammanslagning av SCA:s sjukvårdsavdelning och en division inom finländska Tamro. Finnarna äger 30 procent av bolaget, men huvudägare är Nordic Capital, som domineras av Bure och 6:e AP-fonden.
Planen är att komma in på börsen år 2001. Innan dess ska omsättningen och vinsten växa kraftigt. MHC ska lägga ner sju av sina elva fabriker, men kvar blir tills vidare materialfabriken i Mölnlycke, där 40 personer jobbar i dag.

DAG BREMBERG© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.