Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vild strejk i Norrköping

Publicerad

Vild strejk i Norrköping

Under torsdag förmiddag sittstrejkade i stort sett alla 250 anställda vid Sabroe Refrigeration i Norrköping. Facket uppmanade dem att avbryta den olagliga aktionen, vilket de gjorde efter lunchrasten.

Den "vilda" strejken var en protest mot att den danska koncernledningen planerar att flytta en stor del av produktionen till Danmark. Det skulle innebära att cirka 100 personer i Norrköping förlorar sina jobb.
Företagsledningen har inte brytt sig om att förhandla med SIF eller Metall om de planerade förändringarna, och alla blev därför tagna på sängen vid ett informationsmöte.
Ett antal ilskna anställda kallade ihop ett personalmöte på onsdagskvällen. Där beslutades att genomföra en sittstrejk som en protest.
- Det var en spontan reaktion eftersom folk var så förbannade på att vi inte får information från Danmark. Vi har nyss anställt folk här och känner oss förda bakom ljuset, säger Anders Bergfeldt, vice ordförande i SIF-klubben.
Han och den övriga klubbledningen informerade medlemmarna om att aktionen stred mot fredsplikten i kollektivavtalet. Det var dock svårt att få folk att återgå till arbetet, trots stöd från Metallklubben och SIF-ombudsmannen Alf Andersson, som av en slump råkade vara på besök på företaget.
- I princip alla deltog i strejken. Sammanhållningen är mycket god. Det vet jag för jag har själv jobbat där i 13 år säger Alf Andersson.
- Nu hoppas vi att företagsledningen upptar förhandlingar och avstår från att stämma personalen till arbetsdomstolen. Då riskerar de 2 000 kronor i böter.
Under torsdagen befann sig VD Jan Bäckström i Århus i Danmark, så personalen fick inga direkta svar. Norrköpingsföretaget som tillverkar kompressorer ingår i den danskägda, multinationella Sabroe-koncernen. Tidigare hette företaget Stal Refrigeration och det har ägts av bland andra Fläkt och ABB.
- När vi hade svenska ägare var det mer stabilt och tryggt. Då fungerade information och förhandlingar, säger Anders Bergfeldt.

DAG BREMBERG © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.