Viktigt med trevliga arbetskamrater
Utvecklande och varierande arbetsuppgifter och trevliga arbetskamrater är det absolut viktigaste för en student på en framtida arbetsplats. Men deras blivande chefer tror inte alls att trevliga arbetskamrater är särskilt viktigt.
Det visar en studie som SIF genomfört bland studenter och chefer. Studenterna har fått frågor om bland annat sin framtida drömarbetsplats, om hur chefen och kollegerna ska vara och om vilka egenskaper de själva har. Cheferna svarar bland annat på vad de värderar högst vid nyanställningar och vad de tror att en nyutexaminerad vill se hos sin framtida chef.
Mycket i undersökningen visar att studenterna och deras blivande chefer tänker ganska lika, men på några punkter går det isär.
- Studenterna värderar mer de mjuka värdena hos sig själva, hos framtida chefer och kolleger, till exempel att de ska vara pålitliga, hjälpsamma och lyssnande. Jag tycker att det är förvånande att cheferna värderar detta så lågt. De tycker att kompetens, engagemang och kreativitet är viktigare, sådana egenskaper som kanske kortsiktigt ger mer produktionsvinster, säger projektledaren Fredrik Nilsson.
Till exempel värderar 43 procent av studenterna hjälpsamhet högt hos sina framtida medarbetare, medan endast tio procent av cheferna tycker att den egenskapen är viktig hos sina kollegor.
Social kompetens, som framhålls i många platsannonser, tycks inte vara det första man ska poängtera vid en anställningsintervju. Snarare ska man framhålla hur kunnig man är.
-Det viktigaste verkar vara att våga säga att "jag kan", att våga säga att man är kompetent, eftersom cheferna värderar det så högt, säger Fredrik Nilsson.
Chefer tror att spännande produkter och internationella karriärmöjligheter är betydligt viktigare än trevliga arbetskamrater för nyutexaminerade. Men tjänsteförmåner betyder ingenting, varken för chefer eller studenter. Möjligheter till bonus och optioner värderas också lågt, särskilt hos studenterna.
- Fler chefer tror att unga vill ha bonus och optionsprogram, men studenterna har inte köpt den bilden som man kanske kan få av massmedia, kommenterar Fredrik Nilsson.
De unga är optimistiska inför framtiden: 66 procent av dem tror att det är ganska, eller mycket, stor sannolikhet att de hamnar på sin drömarbetsplats i framtiden. Verkligheten ser dystrare ut. 43 procent av cheferna befinner sig på en arbetsplats som någorlunda stämmer med det de tror är en drömarbetsplats för en nyutexaminerad.
De allra flesta studenter, 83 procent, vill ha en tillsvidareanställning i framtiden, och det är exakt lika stor andel chefer som tror att det är en sådan anställning som hägrar för de nyutexaminerade. Trots detta värderas anställningstryggheten ganska lågt i jämförelse med andra kriterier.
Hur ska då en bra chef vara? Studenterna vill framförallt ha en kompetent, pålitlig och uppmuntrande chef. Cheferna å sin sida tror att ledaregenskaper är betydligt viktigare. Ulrika Rydstrand, chef för Sandvik Steel, Banddivisionen, tror att de två grupperna inte har samma uppfattning om vad ordet egentligen står för:
- Det handlar inte om att leda, utan om att utveckla medarbetarna. Att lyssna, vara uppriktig och hjälpsam allt detta ingår i ledaregenskaper tycker jag. Och jag tror att unga vill ha plattare organisationer. Man vill ha hjälp, någon som lyssnar, men man vill inte bli ledd. Större frihet helt enkelt.
CARITA ANDERSSON © siftidningen 2000