Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Verkstadsföreningen: SIF har ingen affärsidé

Publicerad

Verkstadsföreningen:
SIF har ingen affärsidé

Löneförhandla i euro i stället för i kronor, föreslog Verkstadsföreningens (VF) chefsförhandlare Karl Olof Stenqvist på en SIF-konferens om fackets roll år 2003.
Karl Olof Stenqvist var en av flera inbjudna från arbetsgivarleden. För SIF-tidningen utvecklade han sina tankar.
– Om Sverige ansluter sig till EMU eller låser kronan gentemot euron är det inga problem. Men om regeringen låter kronan flyta är det risk för väldiga rörelser upp och ner. Det blir stor osäkerhet i avtalsrörelsen. Vi vet inte vad pengarna är värda.
En annan sak som behöver diskuteras är att SIF, enligt Stenqvist, saknar affärsidé och tydliga projekt som engagerar medlemmarna. Här fick han stöd av konferensens klubbföreträdare. Han tycker inte det räcker med "för individuell och industriell utveckling", satsningen på kompetens och företagsutveckling.
– Det låter sig sägas, men vad innebär det? Vad kan facket bidra med? Som politisk påtryckare har man en roll. Facket måste också motivera sin roll i företagen.
– Det finns en vilsenhet om SIF:s roll. Man famlar inför framtiden. Ökad tydlighet efterlyses.
Verkstadsindustrins nämnd för kompetensfrågor har just haft sin första träff. Där ska SIF och VF samarbeta.

– Ja, en löpande dialog med arbetsgivarna är viktig, liksom individuella planeringssamtal i företagen. När det gäller vidareutbildningen av anställda, måste var och en bevaka sin egen position.
Hur ska utbildningen finansieras?

– Många företag har generösa utbildningsprogram. Sen har vi en generös ledighetslagstiftning i Sverige. Värdet av statliga stimulanser som avdrag på arbetsgivaravgiften är svårt att veta.

BJÖRN ÖIJER© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.