Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Verksamheten är nedlagd i Fränsta

Verksamheten vid callcentret i Fränsta har nu sannolikt upphört. Men strejken fortsätter.
- Vi står här som strejkvakter tills all utrustning är borta, säger Frida Niemi.
Anita Täpp Publicerad

Strejken vid callcentret Focus CRS, som ägs av företaget Peak Partners i Stockholm, har nu pågått i snart två månader. Arbetsgivaren har vägrat gå de anställda till mötes och teckna kollektivavtal.

Den 24 april meddelade arbetsgivaren att verksamheten läggs ned. Vid vilken tidpunkt det ska ske har dock varit okänt.

Men enligt de strejkande lades verksamheten troligtvis ned redan fredagen den 3 maj, det vill säga för snart två veckor sedan. Sedan dess har ingen, med undantag av kontorschefen, kommit till lokalen i Fränsta. Däremot finns fortfarande callcentrets utrustning kvar.

Kontorschefen var på plats i fredags, för att de strejkande skulle få hämta sina personliga tillhörigheter, och meddelade dem då att han inte längre hade något ansvar för verksamheten. Om de hade några frågor skulle de i stället vända sig till företagets vd Patrik Bergman.

När personalen upptäckte att deras almanackor där de antecknat hur många timmar de jobbat, om de varit sjuka och hur många kunder de värvat, var borta fick de veta att de skickats till Stockholm eftersom det är arbetsgivarens egendom.

- Enda chansen för mig att checka så att jag får rätt betalt är ju att kolla mina anteckningar i almanackan mot lönespecarna och jag vet att det gäller de flesta av oss. Nu har jag ingen möjlighet att göra det, säger Christer Gunnarsson.

Vad gäller almanackorna kan Unionen inte göra något.

- Rent juridiskt så har de anställda ingen rätt att få tillbaka sina almanackor som är företagets egendom. Men jag förstår inte vad det finns för poäng med att inte lämna tillbaka anteckningarna eftersom det ju inte handlar om några affärshemligheter utan bara personliga anteckningar om hur man arbetat och sålt. Det är bara småaktigt, säger ombudsmannen Patrik Åsell.

Misstänker ni att företaget kommer försöka att lura personalen på pengar? 

- Det är väl det man kan misstänka. Det har varit så från dag ett att det varit problem med löneutbetalningar som inte gjorts i tid enligt avtal och att personalen tvingats ta diskussioner om provisioner och arbetade timmar. Så det finns ju en anledning till att personalen själva vill ha koll.

Varför fortsätter strejken om verksamheten redan tycks vara nedlagd?

- Några av oss är ju fortfarande anställda och har en uppsägningstid fram till den 25 maj och då vill vi fortsätta kämpa fram tills dess om det inte kommer andra bud från Unionen, säger Frida Niemi.

- Vi tycker det är viktigt att visa att det här inte är över än, eftersom de fortfarande har saker kvar här. Och då måste vi också se till att de inte sätter igång med någon verksamhet igen.

Unionens ombudsman Patrik Åsell berättar att förbundet ännu inte tagit något beslut om hur länge personalen ska vara strejkvakter men att strejken ska pågå tills uppsägningstiden går ut den 25:e maj då verksamheten anses vara avvecklad.

- Skulle det hela ta en ny vändning så får vi ta beslut utifrån det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.