Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Värvare ska locka ingenjörer

Publicerad

Värvare ska locka ingenjörer

Särskilda värvare med vässade argument. Det är SIF:s senaste vapen för att locka fler ingenjörer.

Värvarna är en del i den pågående kampanjen för att öka antalet ingenjörer i SIF.
Alla kan delta, både vanliga medlemmar och förtroendevalda, berättar Lena Durfors, ansvarig för att hitta värvare.
– Men ju närmare den presumtive medlemmen du är desto större är dina möjligheter.
Totalt 450 ingenjörsvärvare är målet. I oktober ska dessa i sin tur ha ordnat 1 500 nya medlemmar. Företrädesvis genom att övertyga nyanställda ingenjörer som ännu inte tillhör någon facklig organisation.
Åtminstone i Stockholm har det inte varit något problem att få folk att ställa upp, enligt Lena Durfors. Ett 60-tal SIF-medlemmar kom till den startkväll som SIF Stockholm anordnade på Cosmonova häromveckan.
Värvarna ställer upp med sin tid, i gengäld står SIF för material och utbildning, bland annat argumentationsträning. Dessutom lottas "morötter" i form av restaurangbesök eller biocheckar ut. I potten ligger också resor till en teknisk mässa i Tyskland nästa år.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 1999

Pågående SIF-kampanjer

Ingenjörsrekryteringen. Framöver ska arbetet rymmas inom den ordinarie verksamheten. Initialkostnaden ligger på 8 miljoner kronor.
Kraftsamlingen
. SIF:s arbete framförallt vad gäller yrkesliv och industriutveckling lyfts fram. Än så länge består den av två delar: dels en profileringskampanj som via annonser i populärpress riktas till en ung målgrupp, dels en inriktning på industriutveckling. Med en serie annonser i Dagens Industri är avsikten att nå samhällets och näringslivets beslutsfattare. Kampanjen pågår under ett års tid. Kostnad cirka 6 miljoner kr.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.