Om du skulle byta jobb, vilka av följande förmåner skulle du vilja förhandla med din nye arbetsgivare om? löd frågan som ställdes av tjänstepensionsföretaget Alecta till drygt 3 000 förvärvsarbetande. 63 procent svarade arbetstider och på andra plats på önskelistan kom längre semester. Fler semesterdagar låter visserligen som en bra idé i teorin, särskilt vid den här tiden på året, men för många Unionenmedlemmar har förhandlingar om semesterdagar varit en ren förlustaffär när de frestats att byta sin övertidsersättning mot extra ledighet (se räkneexempel intill).
Överhuvudtaget ska man vara försiktig när man förhandlar om annat än reda pengar. Att locka med förmåner och statusprylar är ett beprövat lågpristrick för att få nöjda, högt presterande medarbetare. Lika effektivt som hög lön, men billigare, anser franska forskare.
Forskarna hävdar att det snarare är status än hög lön som driver oss att ge järnet på jobbet. Vi är programmerade att sträva efter status och genom att ta reda på vilka informella drivkrafter som finns på arbetsplatsen kan listiga arbetsgivare dra nytta av vår statusjakt. Erbjuda större tjänsterum eller en flådig titel istället för högre lön till exempel.
I Alectas undersökning finns till exempel önskemål om statusmarkörer som gymkort, mobiltelefon, tjänstebil och hemdator.
- Egentligen är det konstigt att så många fortfarande prioriterar förmåner som mobiltelefoner och gymbidrag när det är förmåner som tjänstepension, arbetstid och semester som verkligen spelar roll, säger Alectas pensionsekonom Eva Adolphson i ett pressmeddelande.
Förklaringen till vår statusfixering ligger i att serotoninhalten i blodet stiger i takt med statusen. Studier har visat att högt rankade aphannar har hög serotoninhalt, halten sjunker om aporna petas från sin plats. Liknande resultat har uppmätts på amerikanska collegestudenter.
Fakta
Tjänar du 25 000 kronor i månaden är värdet av fem extra semesterdagar 6 750 kronor. Jobbar du 100 timmar enkel övertid/år får du drygt 26 500 kronor i övertidsersättning.