Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Världsdag för schysta villkor

Dålig arbetsmiljö och urusla löner. Det är verklighet för miljoner människor runt om i världen. För att uppmärksamma behovet av anständiga arbetsförhållanden, social rättvisa och hållbar tillväxt firas idag World Day of Decent Work runt om i världen.
Ola Rennstam Publicerad 7 oktober 2010, kl 11:12

Över 270 aktioner i 75 länder. Den 7 oktober är dagen då fackliga organisationer riktar extra uppmärksamhet på bristfälliga arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö. Demonstrationer, solidaritetskonserter, seminarier och aktioner på webben är några av programpunkterna under World Day of Decent Work, eller Världsdagen för anständiga arbetsvillkor. Det är tredje året i rad som denna världsdag arrangeras.

I år har huvudorganisatören ITUC, The International Trade Union Confederation, särskilt lyft fram följderna av finanskrisen där över 34 miljoner jobb försvunnit och 64 miljoner människor tvingats in i fattigdom. Huvudbudskapet är att tillväxt och schyssta jobb behövs för att få slut på krisen och minska fattigdomen.

Även i Sverige uppmärksammas dagen av en rad fackförbund. LO-TCO Biståndsnämnd håller ett lunchseminarieum om IF Metalls samarbete med metallfacket i Indonesien där man stödjer organisationen i medlemsrekrytering och förhandling.
Framåt kvällen arrangerar TCO mingel och föreläsning om papperslösa och migrantarbetare. LO inbjuder till ett seminarium om schysta arbetsvillkor och hur de kan uppnås. Genom arbetsplatsbesök och lokala debattartiklar uppmärksammar SKTF arbetsförhållanden i Sverige som bristande anställningstrygghet, arbetsmiljö, löner och villkor.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.