Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Var tredje sjukskriven på Pripps Göteborg

Publicerad

Reaktionerna på beskedet att Carlsberg tänker lägga ned Prippsbryggeriet i Göteborg är kraftiga. Många mår så dåligt att de blivit sjukskrivna.

-Hela personalen känner sig lurad och sviken, säger Gert Johansson, SIF-klubbens ordförande.
I februari köpte Carlsberg norska Orkla, ägare till bland annat Pripps. Man aviserade tidigt att ett av tre bryggerier i Sverige skulle läggas ned. Den 9 maj kom beskedet att Göteborg var den utvalda orten. Falkenberg och Stockholm skonades.
- Man skulle gå på resultatet av den utredning man gjorde. Man sade att om två anläggningar är likvärdiga ska man se till effektiviteten. Det har man inte gjort. Göteborg är Pripps Ringnes effektivaste fabrik. Det är ett politiskt beslut att lägga ned här. De vill ha kvar Falkenberg till varje pris. Jag tror att det beslutet var fattat redan innan man drog igång utredningen.
Gert Johansson betonar att han vill att inte heller Falkenberg ska drabbas.
- Vår uppfattning är att alla tre bryggerier ska vara kvar.
Stödet bland göteborgare i allmänhet är stort för de drabbade på Pripps.
- Carlsberg hade inte räknat med den förankring Pripps har i Göteborg. Det vet ju alla att Pripps, Volvo och SKF är göteborskt.
Nedläggningsbeslutet drabbar mellan 500 och 600 personer. De anställda har anlitat en löntagarkonsult som ska undersöka affärsmässigheten i beslutet. Nästa veckan väntas konsultens rapport vara klar.

LINDA SVENSSON© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.