Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Var tredje arbetslös får a-kassa

Bara var tredje arbetslös var i höstas berättigad till a-kassa. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen. För fyra år sedan var siffran 80 procent.
Ola Rennstam Publicerad 2 februari 2011, kl 09:55

Endast 35 procent av alla som i oktober i fjol var inskrivna på Arbetsförmedlingen fick ersättning från någon a-kassa. Siffrorna omfattar även deltidsarbetslösa.
- Utvecklingen är tydlig och har pågått ett tag. Vi har fått ett allt större inslag av oförsäkrade. Den vanligaste orsaken är att man inte uppfyller villkoren för ersättning, men det finns även dem som väljer att inte betala avgiften, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens statistik visar att andelen ersättningstagare har minskat successivt de senaste åren men enbart under år 2010 har andelen fallit med 10 procentenheter. I början av 2006 fick 80 procent ersättning från a-kassan.
Enligt Arbetsförmedningens utredare betyder det att möjligheterna att använda arbetslöshetsförsäkringen som ett redskap för att underlätta omställningen på arbetsmarknaden försämrats påtagligt.
- Det är framför allt vanligt bland ungdomar och utlandsfödda, grupper som svarar för det stora inflödet av arbetslösa. Förändringen att ta bort studerandevillkoret har haft stor betydelse för utvecklingen, säger Tord Strannefors.

Bland arbetslösa som är födda utomlands har bara 30 procent arbetslöshetsersättning. Eftersom allt fler utlandsfödda skrivs in på Arbetsförmedlingen kommer andelen ersättningstagare att fortsätta sjunka åren 2011 och 2012. Fortsätter nuvarande nedgångstakt sjunker andelen ersättningstagare till mindre än en fjärdedel år 2012.

Vad vet ni om den grupp som inte får a-kassa, hur får de sin försörjning?
- Det är något vi kommer att gå vidare med. Det är högst troligt att många av dem lever på socialbidrag. Det innebär att kommunernas kostnader för arbetslösheten är än mer konjunkturskänsligt.

Bland Unionens arbetslösa medlemmar är det betydligt färre som inte är berättigade till a-kassa.
- Vår uppskattning av de ärenden där vi beslutat om ersättningsrätt under 2010 är att 15-20 procent inte uppfyller villkoren för ersättning, säger Inger Lindström, chef för Unionens a-kassa.

Hon betonar att Unionens siffror inte går att jämföra med Arbetsförmedlingens.
- Antalet som är ersättningstagare hos oss är färre, men det kan vara så att många är i aktivitetsstöd i stället och då är de likafullt arbetslösa. Regelverket har blivit hårdare och det får självklart effekten att det är fler som inte är berättigade till ersättning, säger Inger Lindström.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.