Den 1 oktober upphör arbetet i Laisvallgruvan i Arjeplogs kommun. 190 anställda varav sju sifare samt över tjugo entreprenörer får gå.
Gruvan har funnits sedan 1943. Denna Europas största blygruva har också svarat för en omfattande zink- och silverproduktion. Byn Laisvall har 300 invånare och Arjeplog är med sina 3.300 boende en av landets mest glesbefolkade kommuner.
Eftersom anledningen till nedläggningen är att malmen tagit slut var den väntad. Men den inträffar tidigare än de berörda hade trott. 1995 hette det att slutet skulle komma två år senare. Eftersom så inte skedde har de anställda invaggats i förhoppningar om ytterligare respit.
Ett dråpslag är det hur som helst. Dels för byn, dels för kommunen. Gruvan står för en fjärdedel av Arjeplogs arbetsplatser. Nu vet ingen hur länge affären, posten, scooterfirman kommer att finnas kvar.
Sifklubbordförande för sju medlemmar är Bertil Holmqvist, 45. Han är planeringschef och har varit anställd i 26 år. För ung för att gå i pension men, säger han per telefon, för gammal för att vilja lämna hembygd och hus i Arjeplog, 40 kilometer från Laisvall. Hustrun är anställd i kommunen. Vad göra?
- Bra fråga. Vet inte. Jag är specialiserad på gruvdrift och kan ingenting annat. Jag kan tänka mig att veckopendla till Bolidengruvor närmare kusten, cirka 200 kilometer bort. Eller till Kristineberg dit det är 120 kilometer.
Kontoristen Eva Wikström, 50, har 34 års anställning och kallar sig ett inventarium. Också maken arbetar i gruvan. Deras 26-årige son flyttade till Piteå, 26 mil bort, redan som 15-åring för att gå i gymnasiet och har nu arbete där. Lika långt är det till Boden, Luleå, Skellefteå och Bodö i Norge.
- Ja, vad ska vi göra, min man och jag? säger Eva Wikström. Hon berättar om biltestanläggningen i det närliggande Slagnäs där bilföretag från 17 länder provkörde bilar under fjolåret.
Sedan i höstas finns det en gymnasielinje med inriktning på biltestverksamhet i Arjeplog för sextio elever. Höga intagningspoäng för sökande som kom från hela landet.
Ett trettiotal personer är utlovade jobb när körkortsregistret flyttas till Arjeplog. Boliden finns representerat i det kommunägda näringslivsbolaget Argentis.
LISBETH NIEMINEN© siftidningen 2000