Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Välfärd i fokus när europeiska fack möts i Stockholm

Facken måste tillsammans agera globalt mot arbetsgivarna för att tillvarata de anställdas intressen. Budskapet kommer från den fackliga federationen UNI som i dag inleder sin kongress i Stockholm.
Publicerad
EU:s utvidgning diskuteras under konferensen med solidaritet och sociala rättigheter i fokus.
- I stället för att vara rädda ska vi vara positiva och välkomna dem, säger Bernadette Tesch-Ségol, regionsekreterare för UNI-Europa.
Någon större anledning till oro över en eventuell arbetskraftsinvandring från det forna Östeuropa ser hon inte, och drar paralleller till när Spanien och Portugal kom med i EU.
- Vi måste hjälpa de nya länderna att behålla de duktiga IT-teknikerna som är beredda att flytta för högre löner, säger Bernadette Tesch-Ségol.
Framtiden för den europeiska sociala modellen diskuteras också. De förändrade pensionerna i Österrike och Frankrike ses som tecken på angrepp på välfärden. Samtidigt efterlyses ett annat agerande från den Europeiska Centralbanken, ECB.
- ECB skulle kunna ta ansvar för de sociala konsekvenserna av en global finansmarknad, menar UNI:s generalsekreterare Philip Jennings.
Euron har underlättat för arbetsgivarna att jämföra lönerna, under konferensen kommer facken att diskutera hur de kan agera till exempel genom strejker. UNI värnar om den sociala dialogen inom EU och strävar efter branschavtal om till exempel kompetensutveckling. Samtidigt sluts globala överenskommelser med världskoncerner, nyligen en med städ- och serviceföretaget ISS med 250 000 anställda.
- Med den sätts ribban för arbetstid, löner, hälsa, fackliga rättigheter och socialt ansvarstagande, säger Philip Jennings, generalsekreterare i UNI.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.