Moderaterna
Mattias Keresztesi, projektledare politisk planering)
- Nej. Nu har vi på plats ett sjukförsäkringssystem med ökat fokus på rehabilitering, vägar tillbaka till arbete och en rad andra stödåtgärder. Bara i år beräknas t.ex. 30 000 personer få möjlighet till vård och rehabilitering tack vare rehabiliteringsgarantin.
Socialdemokraterna
Sven-Erik Österberg, arbetsmarknadsutskottet
- Alla ska ha rätt till vård och rehabilitering den tid det tar att komma tillbaka i arbete. Den stora skillnaden mellan vårt förslag och den nuvarande regeringens regler är att vi vill ha individuell bedömning, prövning och plan som leder till aktiva åtgärder och insatser för att återgå till arbete. Regeringens "stupstock" ska ersättas med tydliggöranden om när individen ska ha rätt till att få aktiva insatser. Personer som inte kan arbeta heltid eller bara klarar av en viss typ av arbete ska få lättare att bidra utifrån sin förmåga, oberoende av vilket jobb eller hur många timmar det handlar om.
Folkpartiet
Ylva Westlund, kampanjstab
- Vi vill höja taket i sjukförsäkringen, så att större del av människors inkomster täcks av försäkringen vid sjukdom. Inga premier ska betalas över taket. Vi vill göra en långsiktig, blocköverskridande överenskommelse om sjukförsäkringen, med det nya pensionssystemet som förebild. Sjukförsäkringen bör brytas ur statsbudgeten och bli ett eget fristående system. På så sätt blir försäkringen stabil och skyddad från politiska nycker.
Vänsterpartiet
Hanna Löfqvist, administrativ sekreterare
- Ja! Den ska rivas upp och göras mänsklig. Vi vill fokusera på rehabilitering för alla sjukskrivna som behöver detta, inte på att så snabbt som möjligt ta ifrån människor deras sjukpenning. Människor skall prövas mot en arbetsmarknad till arbete som de har realistisk möjlighet att erhålla. Dagens stelbenta prövning efter 180 dagar mot en fiktiv arbetsmarknad tas bort. Arbetsförmågebegreppet behöver ses över. En sjukförsäkring som inte ger flertalet ersättning vid inkomstbortfall ökar klyftor och utanförskap och det ställer vi inte upp på.
Kristdemokraterna
Fredrik Hardt, politiskt sakkunnig
- Vi vill ha en gemensam ingång för försäkringskassa, socialtjänst och arbetsförmedling. Med en gemensam ingång för alla som inte kan försörja sig själva kan en helhetsbild ges och rätt åtgärd sättas in från början Det är också viktigt att bevaka det nya sjukförsäkringssystemets konsekvenser.
Miljöpartiet
Dan Gahnström, politisk sekreterare
- Vi vill avskaffa stupstocken i sjukförsäkringen efter 550 dagar. Individuell bedömning av den sjukskrivne ska göras av Försäkringskassan senast sex veckor efter första sjukskrivningsdag. Senast efter tre månader ska den sjuka ha rätt till en plan utformad av Försäkringskassan, arbetsgivaren och den enskilde. Vi vill avskaffa dagens prövning mot en fiktiv arbetsmarknad efter 180 dagar. Det ska vara möjligt att bedriva deltidsstudier och få sjukpenning på deltid, i ett första skede på halvtid. Vi vill ge rehabiliteringspenning i stället för sjukpenning för de som behöver rehabilitering. För att säkerställa att människor får det vill vi satsa statliga resurser i en rehabiliteringsfond. Förtidspension ska bara vara ett alternativ för den över 58 år, när inga andra åtgärder återstår.
Centerpartiet
Anne Lennartsson, politiskt sakkunnig
- Centerpartiet har tillsammans med Alliansen nyligen genomfört en stor och nödvändig förändring av sjukförsäkringen. Utöver detta ser vi inte för tillfället att vi kommer att genomföra några större förändringar av nuvarande modell.