
I sin anmälan hävdar mannen att tjänstemannen också ska ha hotat med att meddela både Socialtjänsten och Arbetsförmedlingen om händelsen.
- Han har betett sig väldigt illa mot mig och varit respektlös mot min religion. Om det här inte är diskriminering så vet jag inte vad som är diskriminering, skriver borlängebon.Diskrimineringsombudsmannen, DO, utreder nu fallet och väntar på ett yttrande från arbetsgivaren, som fått anstånd att komma in med ett svar till den 8 januari 2014. Därefter kommer man att ta beslut om man ska stämma den kommunala enheten i Borlänge eller inte.
- I ett mångkulturellt samhälle måste det finnas olika sätt att hälsa på, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.
Det här är inte det enda fallet som berör hur man hälsar på varandra i arbetslivet.
I det så kallade Handskakningsmålet stängde Arbetsförmedlingen i Älmhult för några år sedan av en man från aktivitetsstöd sedan denne avböjt att skaka hand med den kvinnliga vd:n på ett företag där han kunde ha fått en praktikplats.
En handskakning stred mot hans religiösa övertygelse om att män och kvinnor inte ska röra personer av motsatt kön utanför familjen. I stället hälsade mannen på kvinnan genom att lägga handen på sitt bröst.
Arbetsförmedlingen menade att mannen inte fått praktikplatsen därför att han vägrat ta vd:n i hand och beslutade att återkalla anvisningen till det arbetsmarknadspolitiska programmet, vilket innebar att mannen blev av med sin försörjning.
Tingsrätten fann att Arbetsförmedlingen inte haft någon saklig grund för att återkalla anvisningen och att man därför gjort sig skyldig till religiös diskriminering.En annan aktuell stämning gäller ett vårdföretag i Malmö där läkaren vägrat ge en kvinna vård sedan hon inte velat skaka hand med honom.
Kvinnan, som länge haft magsmärtor, hade remitterats till en specialistmottagning för undersökning. Hon hade inget emot att den gjordes av en manlig läkare, däremot ville hon inte ta honom i hand av religiösa skäl utan lade i stället handen på bröstet och nickade som hälsning.
Detta ledde enligt kvinnan till att läkaren läxade upp henne och sedan vägrade göra undersökningen.
DO menar att bemötandet är diskriminering som har samband med kvinnans religion. Hon har dessutom diskriminerats genom att hennes rätt till hälso- och sjukvård har inskränkts.
I ett annat liknande fall ledde arbetsgivarens agerande till att en Unionenmedlem i våras fick skadestånd utan att den påstådda diskrimineringen blivit föremål för en rättslig prövning i domstol.
Det gällde en man som hade en praktikplats på Trollhättans integrationsenhet och som vägrade skaka hand med sin kvinnliga arbetsledare eftersom hans religiösa övertygelse förbjuder honom ta kvinnor i hand utan att tvätta sig efteråt.
Sedan hans chef förklarat att det var nödvändigt att ta alla människor i hand om han skulle kunna jobba på arbetsplatsen och att det inte heller borde vara ett problem eftersom det fanns möjlighet till till efterföljande handtvätt kände sig mannen kränkt och beslöt vända sig till Unionen för att få stöd.Eftersom förbundet ansåg att händelsen var ett solklart exempel på diskriminering krävde man skadestånd av arbetsgivaren. Sedan kommunen vänt sig till DO och insett att möjligheten att vinna en rättslig process var i stort sett obefintlig beslöt man betala ett skadestånd på 30 000 kronor till mannen. (Läs mer här uppe till höger)
- Vi kan inte uttala oss generellt om de här fallen eftersom alla händelser måste utredas individuellt. Men vi tycker naturligvis att det finns olika sätt att hälsa på och de kan alla vara uttryck för respekt för andra människor, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.