Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vad vet du om dina försäkringar?

Tänk dig att du går gatan fram och det plötsligt dimper ner ett kassaskåp rakt i huvudet på dig. Vet du vad det innebär? Ja, förutom att du dör alltså. Testa dig själv och se om du har koll på dina försäkringar.
Johanna Rovira Publicerad 17 oktober 2012, kl 14:08

1. Vad är omställningspension?

a) Det är en sudd pengar jag får för att i god tid förbereda mig på ett pensionärsliv där jag äter kattmat och matar fåglarna i parken.

b) Det är en slant jag får för att jag har kollektivavtal som jag kan använda till att operera bort rynkor och andra ålderstecken så att ingen kan misstänka att jag snart är pensionär.

c) Det är en summa min fru eller man eller - om jag har barn under 18 - min sambo enligt lag har rätt till i 12 månader för att slippa flytta från huset om jag dör. Eller operera bort rynkor för.

Rätt svar: C. Omställningspensionen får alla oavsett om de har kollektivavtal eller inte. Din partner måste ansöka om den hos Pensionsmyndigheten. Omställningspensionen kan förlängas ytterligare ett år om ni har barn under 18 och har man ännu yngre barn kan man få pensionen tills yngsta barnet fyller 12. Dessutom får dina barn, oavsett om de bott ihop med dig eller inte, barnpension till och med den månad de fyller 18 år eller går ut grund- eller gymnasieskola.

2. Vad är änkepension?

a) Det är ett litet påfund kyrkosamfundet hittade på för att få folk att rusa sta till kyrkan för att gifta sig 1989.

b) Det är anledningen till att min hustru i flera års tid försökt förgifta mig med allehanda mystiska maträtter i hopp om att kunna leva ett bekymmerslöst liv som välbeställd och ständigt uppvaktad änka.

c) Det är en lagstadgad pension som har så krångliga regler att det knappast hjälper att jag gifte mig före 1990. Jag kommer ändå inte se skymten av några pengar när min make dör.

Rätt svar: C. Om din änka är född efter 1944 får hon i första hand omställningspension och förlängd omställningspension. När den tiden gått ut kan hon få änkepension beräknad på poängår från ATP som du tjänat in till och med 1989.  Läs mer om lagen på pensionsmyndigheten.se

3. Vad är familjepension?

a) Det är en livslång månadspension som min sambo kan leva av när jag dör eftersom jag jobbat på ett företag med kollektivavtal.

b) Det är en rabatterad vistelse för hela familjen på ett all inclusive-hotell i Hurghada.

c) Det är pengarna min familj regelbundet satt in på mitt konto sedan jag flyttade hemifrån för att jag ska kunna betala hyra och räkningar.

Rätt svar: Inget av ovanstående. Den livslånga månadspensionen gäller bara gifta - om du är sambo är du rökt. Och den finns bara genom ITP2 (som du i normalfallet har om du är född före 1979 och jobbar på företag med kollektivavtal). Och den gäller endast om du tjänar mer än 33 566 kronor i månaden. Och bara om du aldrig valt bort den för att få mer pengar till pensionen.

4. Vad är återbetalningsskydd?

a) Det är extrapengar från facket som gör att jag slipper betala vistelsen för hela familjen på ett all inclusive-hotell i Hurghada om det visar sig att jag blir arbetslös före avresedagen.

b) Det är en försäkring som i händelse av min död ger mina anhöriga tillräckligt med pengar för att kunna betala tillbaka alla lån jag tagit (förutom till diverse mindre rumsrena borgenärer).

c) Det är ett valfritt gratisskydd som i händelse av min död betalar ut min intjänade tjänstepension till mina anhöriga under fem år.

Rätt svar: C. Skyddet är visserligen gratis, men gör att du går miste om arvsvinster - alltså den pension som avlidna utan arvingar lämnar efter sig. Om du är ensamstående utan barn som behöver försörjas är det bättre att välja bort återbetalningsskyddet och ta del av arvsvinsterna

5. Vad är familjeskydd?

a) Den där lilla gummigrejen som påstås förhindra uppkomsten av en familj.

b) En hemlig identitet som ibland kan beviljas avhoppade medlemmar i familjer med anknytning till sekter, maffian, Svenskt Näringsliv etc.

c) En försäkring som jag betalar för via min tjänstepension. Jag väljer ett belopp som ska betalas ut till mina efterlevande och betalar för det.

Rätt svar: C. Familjeskyddet är tidsbegränsad pension som betalas ut till dina efterlevande om du trillar av pinn innan du fyllt 65. Du väljer själv om det ska betalas ut i 5, 10, 15 eller 20 år. Och du kan välja bort det om det inte behövs och få något mer pengar i pension. Kräver hälsoprövning och finns i både ITP1 och ITP2.

6. Vem får pengarna från familjeskyddet?

a) Ulf Ekman, för att han är en sån klämmig kille.  

b) Min älskade burmakatt Snofsan.

c) Pengarna kan bara betalas ut till make/maka.

Rätt svar: A (du gissade förmodligen C även här men det gäller att hänga med). A gäller förutsatt att du är gift, sambo eller registrerad partner till Ulf Ekman. Det går att skriva ett särskilt förordnande att någon annan ska ha dina pengar, men det finns begränsningar för vem som kan bli förmånstagare - är Ulf Ekman ditt ex eller ditt fosterbarn funkar det fortfarande. Om man inte har skrivit ett förordnande går pengarna i första hand till make/maka/sambo/partner och i andra hand till barn oavsett ålder.

7. Vad är TGL?

a) Det står för Tack Gud ske Lov och är en försäkring som faller ut när jag dör och som löser de gigantiska skulder jag ådragit dödsboet genom att beställa otaliga porslinsdockor från tv-shop.

b) Det står för Tjänstegrupplivförsäkring och är en försäkring som faller ut till de anhöriga om en hel grupp tjänstemän kolar vippen samtidigt på arbetstid.

c) Det står för Tjänstegrupplivförsäkring och innebär att när jag dör betalas ett engångsbelopp ut till mina sörjande anhöriga.

Rätt svar: Inget av ovanstående om du är ogift, saknar kollektivavtal, är arbetslös, pensionär, eller jobbar mindre än åtta timmar i veckan. Ska din sambo få pengar krävs att du skriver ett särskilt förordnande. Har du inte knutit hymens band får barn, barnbarn eller dina föräldrar pengarna i stället. Finns det ingen förmånstagare alls betalas ett halvt basbelopp till dödsboet.

Har du flest A: Kanske läge att skaffa sig lite bättre koll på vad som händer om du eller din partner dör? Mer om försäkringsskydd läser du på PTK:s webbplats och deras rådgivning.

Har du flest B: Se ovan. Ett alternativ är att anmäla dig till någon av Unionens  kurser i försäkringar.

Har du flest C: Okej, du kanske tror att du kan det här, men att du fick så många C är inte så imponerande med tanke på att alternativen var ganska befängda. Du behöver ändå skaffa dig mer kunskap om försäkringar, så surfa in på webbplatserna ovan.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]