Under 2009 inkom 2 537 ärenden till DO. Diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, kön, ålder eller funktionsnedsättning var vanligast.
Om arbetsmarknadens instabila läge skulle ha inverkan på antalet diskrimineringsanmälningar har Eva Rosengren, pressekreterare på DO, svårt att svara på.
- Personer med annan etnicitet än svensk har alltid haft svårare att komma in på arbetsmarknaden. Det har även individer med funktionsnedsättning och vissa minoritetsgrupper.
- Att koppla antalet anmälningar till hur det ser ut på arbetsmarknaden är främmande för mig. Det är ett svårt begrepp att resonera kring. Om arbetsmarknaden är kärv på glesbygden kan den vara bättre i storstäderna.
Kanske kan det ha blivit tuffare tider i och med åtstramningarna av sjukförsäkringen resonerar hon.
- Tidigare var det en glidande skala mellan a-kassa och sjukförsäkring i vissa delar av landet. Även konjunkturen har sett lite olika ut - på Västkusten har det varit kärvt inom industrin och bilindustrin. Då låg Stockholm bättre till. Men 2009 var ett allmänt dåligt år.
Fakta
Diskrimineringsombudsmannen, DO, har sedan början av 2009 arbetat som en sammanhållen myndighet. Uppdraget är att motverka diskriminering i samhället. Varje enskild samhällsmedborgare ska ha lika rättigheter att utvecklas och bli sedd oavsett könstillhörighet, etnisk tillhörighet, religiös åskådning. Detsamma gäller för funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.