Våren 2006, ungefär ett halvår innan alliansen kom till makten, ingick Ulf Sandström i en arbetsgrupp på Statskontoret som skulle granska det forskningsarbete som bedrevs på Arbetslivsinstitutet, ALI.
Hans uppgift var att granska hur ofta och på vilket sätt institutets forskningsresultat publicerades och citerades i ett antal världsledande tidskrifter, vilket ger en bra bild av hur ny, användbar och bra forskningen är.
Men han insåg snart att den utredning han deltog i var ett slags beställningsjobb där Arbetslivsinstitutets forskning skulle svärtas ned.
- Det var väldigt tydligt och klart att det var så. Statskontoret hade en person som hade kontakt med de borgerliga ledamöterna i det berörda utskottet eller en liknande konstellation. Och i vår utredningsgrupp fanns helt klart en slags underförstådd enighet om att ALI:s forskning var av dålig kvalitét och att vår uppgift var att bevisa det, säger Ulf Sandström, som länge forskat om den forskning som bedrivs och i dag är gästprofessor vid Örebro Universitet och vid KTH i Stockholm.
När Ulf Sandströms granskning i stället visade att den forskning som bedrevs var av hög kvalitet, långt bättre än den normalt var på de svenska universiteten, stoppades utredningen.
- Det var mycket märkligt. Och att man senare också skulle lägga ned ALI, som alltså var en stark del av svensk forskning som borde bevaras och understödjas, fanns inte ens i min föreställningsvärld.
- Men jag tror att beslutet redan var fattat, att de borgerliga partierna redan hade pratat ihop sig om vad man skulle göra om man fick makten efter valet. Det var helt klart så att delar av verksamheten var en nagel i ögat på de borgerliga partierna.
Varför det?
- Ja, det är ju lite oklart. Men om man har 400 anställda, är det så klart så att några av dem är mer vänsterinriktade och kanske också mer frispråkiga, vilket sannolikt var en nagel i ögat på alliansen. Men det var naturligtvis inget som kunde gälla som en objektiv uppfattning om huruvida ALI:s verksamhet var legitim eller inte. Det här är bara ett exempel på när ideologi i stället för kunskap får ligga till grund för ett politiskt beslut.
När det gäller den stoppade utredningen tror Ulf Sandström att de borgerliga politikerna hade planerat att använda det förväntade utredningsförslaget som ett argument för att lägga ner ALI.
- Men när man insåg att jag skulle komma med en analys som visade något annat än man tänkt, alltså att institutet i stället stod för en hög forskningskvalitet, då lades alltså utredningen ner innan vi var klara, vilket var väldigt uppseendeväckande. Under tiden hade alliansen kommit till makten och redan i november togs de första stegen i beslutet att lägga ned ALI.