Arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU har ökat kraftigt på senare år och enligt Unionens analyser kommer trenden att hålla i sig framöver.
- Vi uppskattar att cirka 300 personer kommer till Sverige varje månad för att arbeta inom vårt organisationsområde. I takt med att arbetskraftsinvandringen ökar så ökar också behovet av stöd för målgruppen, det blir fler människor och fler arbetsplatser som berörs, säger Sonja Hallsten, ansvarig för migrationsfrågor på Unionens avtalsenhet.
It-tekniker från Indien och ingenjörer från Kina har blivit ett vanligt inslag på svenska arbetsplatser. Många arbetskraftsinvandrare hamnar på företag med ordning och reda, men det finns också åtskilliga exempel på personer som kommit i kläm hos oseriösa arbetsgivare.
- De här personerna kanske erbjuds en bra lön vid första anblicken men sedan är det inte reglerat hur många timmar de ska arbeta i veckan eller om de har rätt till övertidsersättning eller semesterersättning, säger Sonja Hallsten.
Personer som inte är EU-medborgare och som beviljats arbetstillstånd i Sverige har tidigare inte kunnat bli medlemmar i Unionen. Men det ska det bli ändring på. För att stötta den utsatta gruppen erbjuder nu Unionen, som första fackförbund, ett så kallat gästmedlemskap.
- Vi vill säkerställa att villkoren som erbjuds dem som kommer för att arbeta i Sverige faktiskt motsvarar kollektivavtal eller praxis inom branschen, säger Sonja Hallsten.
Med gästmedlemskapet vill Unionen ta ansvar för att den situation som drabbat thailändska och bulgariska bärplockare inte ska uppkomma för de tjänstemän som arbetskraftinvandrat till Sverige.
- Gruppen har en särskilt svag ställning. Hamnar de fel och blir utnyttjade så är de mer utsatta än andra på arbetsmarknaden eftersom de inte kan svensk lagstiftning. Vi kan hjälpa dem med rådgivning och företräda dem mot arbetsgivaren om de skulle hamna i sådan situation precis som våra yrkesverksamma medlemmar. Det handlar också om att bidra till att den här utsatta gruppen omfattas av till exempel försäkringar som täcker arbetsskador, säger Sonja Hallsten.
Gästmedlemskapet kommer att vara likvärdigt med ett vanligt yrkesverksamt medlemskap med samma tjänster och förmåner. Undantaget är att gästmedlemskapet upphör att gälla när arbetstillståndet tar slut och att det endast kostar 200 kronor för hela perioden personen arbetar i landet. Anledningen till den låga avgiften är att Unionen bedömer gruppens vilja att gå med i ett fackförbund som låg på grund av kulturella och politiska skillnader mellan Sverige och hemländerna. I många länder är ett fackligt medlemskap dessutom förenat med livsfara.
- Vi vill sänka tröskeln för ett medlemskap så mycket det bara går och vi tror att 200 kronor är en nivå som de kan acceptera. Vi hoppas få in ett par hundra medlemmar under det kommande året, säger Sonja Hallsten som nu kommer att lansera medlemskapet på besök på de företag i landet med flest arbetskraftsinvandrare.
Fakta
* För att personer utanför EU ska få arbetstillstånd i Sverige krävs det att arbetsgivaren ansöker om detta hos Migrationsverket.
* Arbetsgivare ska intyga att de betalar avtalsenligt lön och att försäkringar är tecknade för personen de ska anställa.
* Facket ska ges möjlighet att yttra sig över anställningsvillkoren.
* Under 2011 beviljades sammanlagt 17 800 arbetsstillstånd till personer från länder utanför EU/EES.
*De största grupperna kommer från: Thailand, Indien, Kina, Ukraina, Turkiet och USA.
*Unionens Gästmedlemskap kommer att vara likvärdigt med ett vanligt yrkesverksamt medlemskap. Undantaget är att det upphör att gälla när arbetstillståndet tar slut, dock som längst efter ett år.