Sif har frågat 300 studenter och 450 yrkesaktiva medlemmar om utbildningens kontakt med företag. Nästan hälften av studenterna tycker att kontakten är bristfällig. Många ansåg att lärarna har dålig kunskap om hur yrkeslivet ser ut för en högskoleingenjör.
- Om lärare brister i kunskap om hur verkligheten ser ut är det ytterligare ett skäl till bättre kontakt med näringslivet och därför bör möjligheterna av att gå mellan olika anställningar på högskolan och industrin uppmuntras och öka, säger Mari-Ann Krantz, förbundsordförande i Sif.
Generellt är studerande och yrkesverksamma högskoleingenjörer nöjda med sin utbildning. Utbildningen har god kvalitet och status på arbetsmarknaden, visar Sifs undersökning.
Nu ifrågasätter Högskoleverket examensrätterna för 28 av landets 255 utbildningar, bland annat på grund av brister i matematik, teknik och naturvetenskap. Blekinge tekniska högskola, högskolan i Dalarna, Halmstad, Jönköping och Kalmar är några skolor som riskerar att förlora examensrätterna inom ett år.
Högskoleingenjörsutbildningen infördes i Sverige år 1990 på försök. För att ta examen krävs i dag 80 poäng, motsvarande två års studier. Få skolor ger kortare ingenjörsutbildningar än 120 poäng.
HELEN ELVINGDAL