Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppstickare kan rädda flygjobb

Den framtida arbetsmarknaden ser dyster ut för Skywaysanställda som vill fortsätta jobba inom flyget. Men uppstickare som Norwegian och Flybe kan bli räddningsplankor. Det tror flygbranschanalytikern Anders Lidman.
Ola Rennstam Publicerad

I går begärde flygbolaget Skyways sig självt i konkurs och samtliga flygningar ställdes omedelbart in. Det överraskande beskedet innebar att samtliga 350 anställda blir av med sina jobb och nu kommer att få lön från den statliga lönegarantin. Cirka 150 Unionenmedlemmar berörs av konkursen.

Fler flygbolag i Europa är på fallrepet så hur ser egentligen den framtida arbetsmarknaden ut för dem som vill fortsätta att arbeta inom flyget?
- I Sverige ser det inte så ljust ut, men det är svårt att svara på om Skyways personal kommer att sugas upp i andra bolag. Det är inte bara att hoppa runt, det beror på vilken utbildning du har på flygplanstypen. Men även om det är sämre tider så finns det jobb, om man är beredda att flytta på sig, säger Anders Lidman, flygbranschanalytiker på konsultbyrån Aeropol.

Skyways konkurs öppnar möjligheter för andra bolag i branschen, det vill säga på de linjer som anses lönsamma. Sverigeflyg och Flyglinjen är två svenska företag som nu planerar att ta över vissa av Skyways sträckor.

Sverigeflyg har redan tagit över linjerna från Arlanda och Bromma till Visby, Halmstad och Växjö. Just nu pågår arbetet med att hyra in flygplan och besättningar, men att ta över personalen från Skyways som nu står utan arbete är inte aktuellt enligt företagets vd Michael Juniwik.
- Det beror lite på kompetensen. Våra flygvärdinnor jobbar både i luften och på marken, det gör inte Skyways. Om vi behöver mer folk så måste de vidareutbildas, men många i vår personal kommer faktiskt från Skyways. Så här års har vi en massa extrapersonal som kommit in inför sommaren som går att använda för att täcka upp de här dagarna. Just nu är det framför allt piloter vi behöver, säger han.

Flyganalytikern Anders Lidman tror att det mestadels blir utländsk arbetskraft som kommer att fylla luckorna på de gamla Skywayslinjerna. Han påpekar att det trots allt finns ljus i mörkret - några bolag storsatsar faktiskt i Skandinavien.
- Flybe är ett brittiskt bolag som expanderar. Dit kan vara en bra idé att söka sig, det kräver inte så lång omskolning att gå över till de planen och bolaget kommer dessutom att börja flyga mer för Finnair med bas i Helsingfors, säger han.

- Norwegian är ett annat en intressant alternativ. De kommer att öka volymerna på Europatrafiken rejält och har gjort stora köp av nya flygplan. Det är en tänkbar väg för Skyways personal, jag skulle absolut ta kontakt med deras Sverigekontor ute på Arlanda. Det finns alltså hopp men de får skola om sig. Egentligen är situationen svårare för piloterna än för kabinpersonalen eftersom de behöver mer träning på nya flygplan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.