Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsagda erbjuds tre miljoner

Publicerad

Uppsagda erbjuds tre miljoner

41 tjänstemän förlorade sina jobb när det kommunala fastighetsbolaget Lulebo själva övertog administrationen som tidigare legat på entreprenad hos HSB och Riksbyggen. Nu erbjuds 28 av dem totalt drygt tre miljoner som plåster på såren.

SIF hävdade från början att Lulebo var skyldiga att överta personalen enligt lagen om anställningsskydd. Lulebo menade att så inte var fallet. Nu erbjuder de dock 3,2 miljoner till 28 medlemmar som kräver skadestånd eller nya anställningar.
- De erkänner inte att de gjort fel. Deras vd Anders Sandberg kallar det en gest av "god vilja", säger SIF:s regionchef i Norrbotten, Christer Ejderberg.
Förhandlingar med Lulebo och deras ombud Fastigo har pågått i över ett år. Länge vägrade fastighetsbolaget att ens kalla det förhandlingar.
- Det har varit en total ovilja att lösa problemen. Vår vilja till pragmatism har hela tiden stött på patrull. Jag är förtvivlad å medlemmarnas vägnar, att det har tagit sådan tid.
Nu har parterna gemensamt kommit fram till en lösning som gör att man slipper ta ärendet till Arbetsdomstolen – AD.
- En rättsprocess är alltid osäker, det är ju därför Lulebo är villiga att betala nu, säger Ejderberg.
Överenskommelsen innebär att Lulebo betalar 3,2 miljoner kronor till de tidigare arbetsgivarna HSB och Riksbyggen, som förmedlar pengarna vidare till individuella pensionskonton. HSB och Riksbyggen kräver dock garantier från en auktoriserad revisor att de inte kan komma att drabbas av skatte- eller avgiftspåföljder av en sådan lösning.
- Får vi klartecken kan allt vara klart inom två veckor. Och då kan våra medlemmar, efter sju sorger och åtta bedrövelser, äntligen få sina pengar. Det har varit en lång process. Men vi förbereder givetvis en stämning om detta inte skulle gå i lås, säger Ejderberg.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.