Facket hjälper Ikea leva upp till uppförandekod
Tre gånger har fackets inspektioner bidragit till att Ikea avbrutit samarbete med underleverantörer. Anledningen är att företagen inte följt den uppförandekod som Ikea kommit överens om med facket.
Avtalet mellan Ikea och Internationella byggnads- och träarbetarunionen (IBTU) har funnits i tre år och innebär att anställningsvillkoren hos underleverantörerna ska uppfylla den nationella lagstiftningen och att internationella konventioner om exempelvis barnarbete och föreningsrätt ska gälla.
- Det finns många mänskliga aspekter att tänka på. I de här länderna är ofta det sociala skyddsnätet dåligt. Läggs företagen ned hänvisas de anställda ofta till ännu sämre villkor, säger Kjell Dahlström, ordförande i Skogs- och träfacket.
Ikea och IBTU övervakar gemensamt att koden efterlevs. Kjell Dahlström har för IBTUs räkning besökt underleverantörer till Ikea i Slovakien, Ungern, Malaysia, Polen, Rumänien, Thailand och Laos.
- I tre fall har våra besök medfört att Ikea har slutat att köpa från företag, bland annat i Polen.
Facket har inga sanktionsmöjligheter för att se till att koden efterlevs, ansvaret för att vidta åtgärder ligger helt hos Ikea.
NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen 2000