Att förbundsstyrelsen gärna vill ha en medpart om man startar en tankesmedja ligger, enligt Leif Nicklagård, helt i linje med vad Unionens senaste kongress (2011) beslutade.
- Det gick ut på att vi skulle utreda och titta på om vi ska starta en smedja, men då gärna med andra. Så vi diskuterar det nu och håller den dörren öppen eftersom vi tror att en tankesmedja skulle bli starkare då. Men vi har inte tagit kontakt med andra fackförbund om det här än, säger han.
Det man hittills lagt störst fokus på är alltså att definiera vilken målsättning man ska ha med en eventuell tankesmedja, för att i nästa steg bestämma sig för vilken insats som bäst svarar mot den bestämda målsättningen.
- När det gäller målsättningen så är vi nästan framme nu. Det går ut på att utveckla den svenska arbetsmarknadsmodellen som en framgångsfaktor både för individen, företagen och samhället i stort.
En komplicerande faktor är också att det just nu pågår en översyn av TCO och vilken roll centralorganisationen ska spela framöver.
- Det görs en genomlysning av TCO:s roll och hur förbunden samarbetar. Och då måste man också se till att att vi inte störs av varandra. Det betyder inte att TCO ska bli en tankesmedja, men det är en anledning till att vi tar det lite lugnt, säger Leif Nicklagård.
Översynen av TCO:s roll väntas vara klar i höst och innan den är klar kommer sannolikt inte heller Unionen att fatta något beslut om tankesmedjan.
Finns det beräkningar på vad en tankesmedja skulle kosta Unionen?
- Vi har diskuterat en del kostnader men det är jättesvårt att säga än, för det beror också på vilken typ av insatser som behövs för att uppnå målen.