Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen vill säkra jobben på Astra

Amerikanska Pfizers bud på läkemedelsjätten Astra Zeneca möts med oro både lokal och centralt.
- Prioritet ett är att se till att verksamheten blir kvar i Sverige, säger Martin Linder, Unionens 2:e vice förbundsordförande.
Lina Björk Publicerad 12 maj 2014, kl 14:21

Budet som lades på Astra Zeneca i början av maj låg på drygt 660 miljarder kronor. Styrelsen ansåg dock att företaget blev avsevärt undervärderat av Pfizer och valde att tacka nej. Dessutom saknas Sverige på läkemedelsföretagets karta över hur företaget ser på framtidens forskning och utveckling vid ett samgående med Astra Zeneca. Endast forskningsanläggningar i USA och Storbritannien finns med, vilket oroar klubben i Mölndal och Unionen centralt.

- Astra Zeneca är en stor och viktig arbetsgivare ur flera perspektiv. Dels har vi många medlemmar där och dels är läkemedelsindustrin och life science en viktig del i det svenska näringslivet. Enligt den information vi fått så vill Pfizer skapa förtroende hos den brittiska regeringen om att bevara verksamheten där, medan man har varit väldigt tyst vad gäller Sverige, vilket är djupt oroande, säger Martin Linder.

När Pfizers köpte läkemedelsföretaget Pharmacia för drygt tio år sedan minskades personalstyrkan från 5 000 anställda till dagens 500, trots löften om att satsa på forskning. Nu är oron stor att Astra Zeneca ska gå samma öde till mötes. IF Metalls ordförande Anders Ferbe vill se garantier på att jobben blir kvar i Mölndal och Södertälje om en sammanslagning blir aktuell. Unionen är av samma åsikt.

 - Det absolut viktigaste är att säkra upp att verksamheten blir kvar. Det handlar om många arbetstillfällen både direkt och indirekt.  I nuläget är det viktigt att man både politiskt, från ägarhåll och fackförbund agerar för att behålla forskning och produktion i Sverige, säger Martin Linder.