Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen vill ha samverkansavtal med Almega

På industrisidan har man sedan tiotalet år ett avtal mellan fack och arbetsgivare som bland annat reglerar förhandlingsordning. Avtalet har stärkt industrins ställning som tongivande i avtalsrörelser. Nu vill Unionen återuppta en tidigare förd diskussion med Almega om ett samverkansavtal också för tjänstesektorn.
Linda Svensson Publicerad
Mari-Ann Krantz, Unionens ordförande

Sedan ett par år finns ett nätverk med aktörer inom tjänstesektorn som arbetar för att lyfta upp branschens frågor i den allmänna debatten. Nätverket som kallas Samverkan för tjänstesektorn, har representanter från bland andra Unionen, Transport, Byggnads och deras motparter. Gruppen har skrivit debattartiklar och uppvaktat statsråd. Parallellt med det arbetet säger sig Unionens ordförande Mari-Ann Krantz vilja fortsätta diskussioner med Almega som inleddes redan 2006 mellan Sif, HTF och Almega.

- Vi kommer att fortsätta prata med Almega och Jonas Milton och försöka hitta bra samverkan.

Talesmannen för nätverket inom tjänstesektorn, Dag Klackenberg, vd Svensk Handel, säger till Dagens Nyheter att han anser det rimligt att tjänstesektorn, i kraft av sin storlek, lägger ribban för löneökningarna, i nästa avtalsrörelse.

Mari-Ann Krantz vill nyansera det.

- Det är ingen hemlighet att jag tycker att hela den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara med och sätta märket. Det finns sådana företag i industrin, men också inom tjänstesektorn.

Hon har många starka viljor att ta hänsyn till. Sif är sprunget ur industrin, och trots att dess andel av Unionens medlemskår numera bara utgör runt en femtedel är de en stark kraft.

- Industrin och tjänstesektorn står inte i motsats till varandra. Båda är viktiga för Unionen. Arbetet med att stärka tjänstesektorn handlar inte alls om att sätta branscher mot varandra.

Dagens Nyheter skriver att en logisk fortsättning på arbetet inom nätverket skulle vara ett samverkansavtal.

- Vi har jobbat fram gemensamma frågor att opinionsbilda kring. Att komma fram till motsvarande ett industriavtal har jag inte uppfattat som det främsta målet, säger Mari-Ann Krantz.

Den diskussionen avser Unionen i stället att föra med sin motpart inom tjänstesektorn - Almega.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.