Det var utskottet som hade kallat Unionen för att man ville höra hur förbundet ser på det ekonomiska läget. Ordförande Cecilia Fahlberg och chefsekonom Daniel Lind var på plats för att ge förbundets syn på vad som bör göras för att bland annat trygga människors försörjning.
- Jag pratade om de kompetenssatsningar vi vill se, vi kallar det kompetenslyft. Vi tycker att man ska avsätta en summa pengar där företagen kan ansöka om medel för att stärka kompetensen i företaget under lågkonjunkturen, säger Cecilia Fahlberg.
Den modell som Unionen föreslår innebär att företagen står för halva lönekostnaden och staten för den andra halvan. Förbundet tycker att staten ska satsa 2 till 3 miljarder kronor, vilket skulle räcka till runt 20 000 utbildningsplatser.
- Utbildning inom företagen tror vi skulle vara mer anpassat för våra tjänstemän än de vanliga arbetsmarknadsutbildningarna. Har man ett bra förfarande där företagen ansöker om pengar kan man se till att det inte handlar om förtäckta permitteringar.
Cecilia Fahlberg ville också uppmärksamma arbetsmarknadsutskottet på den starka kopplingen mellan industri och tjänstesektor.
- Det finns ett stort ömsesidigt beroende, och det ökar. Eventuellt stöd till industrin får effekt på tjänstesektorn.
Också avgifterna till och ersättningen från a-kassan var uppe till diskussion.
- Jag tog bland annat upp orättvisan i avgiftssystemet. Att en akademiker i Unionens a-kassa betalar högre avgift än en akademiker i Sacos är inte rimligt.