Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen vann i AD

Efter fyra år som tennistränare på Oskarshamns Tennisklubb varslades en Unionenmedlem om uppsägning på grund av personliga skäl. Kort därefter blev han även avskedad. Arbetsdomstolen dömde till Unionens fördel och avskedet har ogiltigförklarats.
Kim Engstrand Lund Publicerad

Tränaren fick en provanställning hos Oskarshamns Tennisklubb 2005. Ett år senare övergick det till en fast anställning. Han fick stort ansvar för den dagliga verksamheten och ungdomsverksamheten växte.

Tennisklubben drivs av en styrelse där det förekom en del interna stridigheter. I september 2009 varslades tränaren om uppsägning. En månad senare blev han avskedad innan uppsägningstiden hade gått ut.

- Om du avskedar någon innan uppsägningen verkställts upphör anställningen på en gång. Tennisklubben ville skippa betala lön under tvistens gång, säger Roland Bergkvist, Unionens jurist.

Tennisklubben ansåg bland annat att mannen hade problem att samarbeta och rätta sig efter instruktioner. Unionen menade däremot att styrelsens interna problem gjorde det svårt för honom att veta hur arbetet skulle utföras. Roland Bergkvist anser att tennisklubben inte varit tillräckligt tydliga.

- När de försökte vara tydliga så gjorde de det genom att provocera honom. De inledde med att utse en kontaktperson för att underlätta samarbetet men han gjorde inte sitt jobb. Då gick ordförande in istället och så funkar det inte. Det är oproffsigt, säger Roland Bergkvist.

Ideella föreningar av det här slaget inser inte alltid att de är arbetsgivare och har ett ansvar berättar Roland Bergkvist. Tränare får ofta arbeta med sitt intresse och det funkar bra så länge alla är överens. I det här fallet uppstod samarbetssvårigheter som ledde till en lång process, något som kanske hade kunnat undvikas om kunskapen fanns.

- Tennisklubben är en ideell förening som också är arbetsgivare. Det är vanliga människor som sitter i styrelser. De saknar ofta arbetsrättsliga kunskaper och de tänker inte på riskerna. Man inser inte vad det innebär så länge det inte uppstår ett problem, säger Roland Bergkvist.

Arbetsdomstolen ansåg att det varken fanns grund för uppsägning eller för avsked. Ingen av den kritik som riktats mot medlemmen bedöms vara tillräckligt allvarlig för att vara en anledning att avskeda honom. Det finns heller ingen saklig grund för att säga upp honom. Samarbetssvårigheterna på klubben är inget som enbart kan läggas på tränaren menar AD.

Tennisklubben anser att domen är felaktig men ska nu betala 125 000 kronor i skadestånd till medlemmen. Arbetsdomstolen anser att arbetsgivaren ytterligare kunde ha undersökt möjligheten att lösa problemen.

Fakta

Avskedad
Om du blir avskedad upphör anställningen omedelbart. Du har inte rätt till lön och andra anställningsförmåner. Om arbetsdomstolen ogiltigförklarar ett avsked ska arbetstagaren få skadestånd för kränkningen och sin tjänst tillbaka. Arbetsgivaren kan dock köpa sig fri från att ta tillbaka medarbetaren enligt en prislista som baserar sig på anställningstiden. Maxbeloppet är 32 månadslöner.

Uppsagd
En uppsägning från arbetsgivaren beror antingen på arbetsbrist eller personliga skäl. Om du blir uppsagd måste du jobba under uppsägningstiden men behåller lön och andra anställningsförmåner. Arbetsgivaren måste alltid ha saklig grund för uppsägning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.