En Unionenmedlem fick i november förra året jobb som receptionist och växeltelefonist på bostadsföreningen HSB. Först efter att hon sagt upp sig från sin gamla arbetsgivare fick hon veta att jobbet innebar en provanställning på tre månader.
- Hon accepterade eftersom hon inte hade något annat val, säger Malin Wulkan, jurist vid LO-TCO rättsskydd, som driver ärendet åt Unionen.
Medlemmen fick mycket positiv respons från sin nya arbetsgivare och innan provanställningstiden löpt ut, blev hon erbjuden att vikariera för sin närmaste chef, som konferensvärdinna. HSB gick därefter ut med en annons för att skaffa en ersättare till hennes tjänst i receptionen.
- Vi hävdar att provanställningen övergick i en tillsvidareanställning, eller i alla fall ett vikariat till maj 2009, i och med att man kom överens om att hon skulle börja som konferensvärdinna. Att de sökt en ny vikarie till receptionen tyder definitivt på att de tänkt sig att hon skulle vara kvar, säger Malin Wulkan.
I februari i år, knappt två veckor innan den först avtalade provanställningstiden skulle löpa ut, fick dock medlemmen veta att hon inte skulle få fortsätta på HSB. Detta trots att det enligt kollektivavtalet krävs en förvarning minst en månad innan provanställningen upphör.
- Hon har ju fått beröm för sitt jobb och den enda anledningen som vi kan se till att hon får sluta är att hon har varit borta ganska mycket för vård av sjukt barn. Vi hävdar att arbetsgivaren därmed brutit mot föräldraledigheteslagen. Arbetsgivaren behöver inte lämna skäl när de avslutar en provanställning, så därför kan det bli svårt att bevisa att hon fick sluta på grund av vabbfrånvaron, säger Malin Wulkan.