Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen stämmer callcenterföretag

Anställda på callcenterföretaget Smart1 i Karlstad har inte fått ut någon lön sedan november förra året. Nu stämmer Unionen företaget på sammanlagt 1,5 miljoner kronor.
- Förhandlingstillfällena har varit i det närmaste meningslösa. Det här var sista utvägen, säger Pontus Dahlberg, ombudsman i Värmlandsregionen.
Lina Jonsson Publicerad

Redan under hösten började det knaka i fogarna på Smart1. Bankens kredit drogs in och man kunde inte längre betala de anställdas löner. I november betalades en liten del av lönen ut, men eftersom majoriteten av personalen redan anat oråd, valde cirka 100 av de 140 anställda att lämna sina anställningar och gå över till det konkurrerande företaget Carlstad Callcenter, som startats upp av en tidigare anställd säljledare.

Den 7 december låstes dörrarna till företagets lokaler för gott, men när man delgav ägaren och vd:n Arne Olav Mikkelsgaard ett betalningskrav på de innestående lönerna plus pengar från en returfond de betalat en del av sin provision till, gick han under jorden.

- Det har varit näst intill omöjligt att få till ett möte med ledningen. När vi väl satte oss vid förhandlingsbordet lovade de att ta fram uppgifter och ge oss klara besked men höll inte ett ord av vad de lovat, säger Pontus Dahlberg.

Eftersom Smart1 hävdar att de har pengar men inte vill betala ut dem, kan företaget inte försättas i konkurs. Arne Olav Mikkelsgaard anser att personalen på callcenterföretaget frånträtt sin anställning på ett felaktigt sätt och därför inte ska ha någon lön.

- Personalen frångick sin anställning för att de inte fick betalt och inte fick någon information om varför. Då kan man ju inte gå till jobbet, säger Pontus Dahlberg.

Nu har Unionen valt att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten och begär 1,5 miljoner kronor i uteblivna löner, semesterersättning och skadestånd för 28 medlemmars räkning.

- Värmlands tingsrätt kommer att få ett gediget arbete med att gå igenom fordringarna. Vi får även hoppas att de har bättre lycka med att få till ett möte med ägaren än vi haft.

Pontus Dahlberg tvivlar dock på att förhandlingarna som nu tar vid blir någon kortare historia.

- Nej, det kan ta upp emot ett år. Jag tvivlar inte på att vi kommer att vinna i tingsrätten, däremot är det inte säkert att det finns några pengar i företaget då ärendet är över. Då blir det ett konkursbo istället.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.