Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen ska ge svar på tal - på Facebook

Den som ställt en fråga på Unionens Facebooksida har hittills fått vänta på svar. Ibland förgäves. Men det ska det bli ändring på nu genom medlemsrådgivarna Maja Kalén och Monica Amante.
Ola Rennstam Publicerad

Sedan årsskiftet har antalet personer som gillar Unionens Facebooksida ökat från 5 000 till drygt 13 000. En förklaring är att förbundet varit aktivt i sociala medier, bland annat i samband strejken i Fränsta. Den större synligheten har också lett till många frågor och synpunkter på Facebooksidan. Av oklara skäl har Unionen lämnat många inlägg och frågor obesvarade under lång tid, vilket vissa uppfattat som nonchalant.

Men nu ska det bli bot och bättring. Maja Kalén och Monica Amante, medlemsrådgivare från Unionen Direkt, har specialrekryterats för att framöver leverera snabba svar och bemöta positiva och negativa synpunkter.
- Det kommer att handla mer om enkla informationsfrågor som vad ett kollektivavtal är eller hur en visstidsanställning funkar än att ge regelrätt medlemsrådgivning. Vi kommer inte gå in på individärenden utan då hänvisar vi till Unionen Direkt som kan hjälpa medlemmen, säger Maja Kalén.

Målsättningen med satsningen är att svara "enklare frågor" inom några timmar medan mer komplexa spörsmål kan ta ett par dagar.
- Om Unionen har en sida på Facebook måste vi vara aktiva där, vi kan inte bara lämna den därhän. Det går också ihop med tanken att vara ett närvarande förbund, det här ger oss stora möjligheter att nå ut till våra medlemmar på ett enkelt sätt, säger Monica Amante.

Ambitionen med den ökade närvaron på Facebook är att få kritiska personer att tänka om eller ändra uppfattning om förbundet.
- Vi kommer inte kunna omvända alla men om vi ger saklig information kan de i alla fall bilda sig en uppfattning baserad på fakta, säger Monica Amante.
- Den största utmaningen är att Facebook kan vara okontrollerbart, vem som helst kan gå in och skriva i kommentarsfälten och åsikterna kan ta vilken vändning som helst. Kan vi lyckas stoppa någon som sprider en massa galla genom ett bra bemötande? säger Maja Kalén.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.