Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen överens med SAS

Inga lönesänkningar, men väl längre arbetstider och högre pensionsålder. Det är något av innehållet i det avtal som Unionen kommit överens med SAS om.
Linda Svensson Publicerad 19 november 2012, kl 08:53

Strax före klockan halv sex i morse meddelade Unionen att man tecknat ett nytt avtal med SAS. Avtalet, som träder i kraft den 1 december, innebär att medlemmarna inte får någon lönerevision de kommande två åren, men att uppflyttning i lönetrappan behålls.
Dessutom kommer arbetstiderna förlängas och pensionsåldern höjas från 60 till 65 år, dock med övergångsregler som gäller dem som i dag är 56 år eller äldre.

- Det har varit ett mycket svårt beslut. Det kommer bli kännbara förändringar i arbetsvillkoren för de anställda, men alternativen hade varit värre. Vi har lyckats stoppa företagets krav på lönesänkningar, som hade fått vittgående konsekvenser både för varje enskild individ och för utvecklingen på hela arbetsmarknaden, kommenterar Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Fahlberg varnar också för att SAS ledning har en tuff uppgift framför sig att återskapa förtroendet bland de anställda.

Även pilotfacket har tecknat ett nytt avtal med flygbolaget. Enligt Svensk Pilotförenings ordförande Robert Gustafsson innebär avtalet, där piloterna bland annat avstår en månadslön per år, en kostnadssänkning för SAS på 30 procent.

Ännu på morgonen fortsätter förhandlingar med norska och danska kabinfacken.

Linda Svensson
[email protected]