Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen överens med SAS

Inga lönesänkningar, men väl längre arbetstider och högre pensionsålder. Det är något av innehållet i det avtal som Unionen kommit överens med SAS om.
Linda Svensson Publicerad

Strax före klockan halv sex i morse meddelade Unionen att man tecknat ett nytt avtal med SAS. Avtalet, som träder i kraft den 1 december, innebär att medlemmarna inte får någon lönerevision de kommande två åren, men att uppflyttning i lönetrappan behålls.
Dessutom kommer arbetstiderna förlängas och pensionsåldern höjas från 60 till 65 år, dock med övergångsregler som gäller dem som i dag är 56 år eller äldre.

- Det har varit ett mycket svårt beslut. Det kommer bli kännbara förändringar i arbetsvillkoren för de anställda, men alternativen hade varit värre. Vi har lyckats stoppa företagets krav på lönesänkningar, som hade fått vittgående konsekvenser både för varje enskild individ och för utvecklingen på hela arbetsmarknaden, kommenterar Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Fahlberg varnar också för att SAS ledning har en tuff uppgift framför sig att återskapa förtroendet bland de anställda.

Även pilotfacket har tecknat ett nytt avtal med flygbolaget. Enligt Svensk Pilotförenings ordförande Robert Gustafsson innebär avtalet, där piloterna bland annat avstår en månadslön per år, en kostnadssänkning för SAS på 30 procent.

Ännu på morgonen fortsätter förhandlingar med norska och danska kabinfacken.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.