Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen öppnar för längre avtal

Rätt till delpension, utökad föräldralön till sex månader och reallöneökningar. Det är förutsättningarna för att Unionen ska ställa sig positivt till ett treårigt avtal som de opartiska ordförandena föreslagit.
Ola Rennstam Publicerad

Temperaturen i årets avtalsrörelse börjar stiga. I dag var det dags för fack och arbetsgivare inom industrin att svara på det förslag som opartiska ordförandena, Opo, lagt fram för att jämka ihop parternas vitt skilda avtalskrav. Skissen från Opo innehåller inte några siffror på löneökningar men föreslår en treårig avtalsperiod från 1 april i år till 31 mars 2016, uppdelat på tre avtalsperioder med ett uppsägningsbart tredje år.

Unionen ställer sig positiv till ett treårigt avtal - under vissa förutsättningar.
- Våra avtalskrav utgick från ett ettårigt avtal, men vi är positiva till att försöka hitta en öppning för ett längre avtal förutsatt att vi kan lösa viktiga frågor för Unionens medlemmar som att uppnå rimliga löneökningsnivåer som ger reallöneökningar, lösa delpensionsfrågan och utöka föräldralönen med ytterligare en månad, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Det nuvarande avtalet löper ut den 31 mars och parternas ambition är att få i hamn ett nytt avtal innan dess för att sätta det så kallade märket även denna gång. Niklas Hjert bedömer chanserna som goda.

- Samtalsklimatet med arbetsgivarna är bra men vi är inte i mål än. Ska vi sätta märket för övriga arbetsmarknaden så måste vi vara klara innan mars månad löper ut, säger han.
- Det verkar som alla parter är inställda på att försöka få till ett längre avtal, men sanningens ögonblick är när vi börjar diskutera löneökningsnivåer.

Införandet av delpension är ett av Unionens viktigaste krav i avtalsrörelsen, tanken är att få fler anställda att orka arbeta längre. Pensionsavsättningen är tänkt att följa individen. Den som inte utnyttjar möjligheten att gå ned i tid före den egentliga pensionsåldern ska i stället kunna plocka ut pengarna när han eller hon lämnar arbetslivet för gott.

- Delpensionsfrågan är viktig att få plats och det är inte färdigt ännu. Men arbetsgivarna inom industri ser också utmaningen att lever längre. Där har vi en gemensam analys av situationen att vi som parter behöver ta ansvar och göra något, säger Niklas Hjert.

- Kraven på att jobba allt längre upp i åldrarna ökar. Många av Unionens medlemmar oroar sig för hur man ska orka hela yrkeslivet och hur de sista åren i yrkeslivet påverkar tryggheten i form av pensionen.  Därför vill vi se en pensionsavsättning med rätt till delpension som ett resultat av avtalsrörelsen.

Arbetsgivarna har sedan tidigare deklarerat att de vill ha ett treårigt avtal som skulle innebära en total nivåhöjning med 4,5 procent.
I sitt svar till Opo skriver Teknikföretagen att förutsättningarna att träffa ett längre avtal bör betraktas som goda.
- Skissen har utformats i god överensstämmelse med de gemensamma föresatser som parterna manifesterat i Industriavtalet, vilket är en förutsättning, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe i ett pressmeddelande.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.